Търсене в този блог

събота, 28 април 2012 г.

Великденски кексчета - гнездо с яйца


От много рано тази година, почнах да си мисля какво мога да направя за този Великден. По традиция, майка ми приготвя трапезата за празника, а аз и помагам. Но, на мен разбира се, само това не ми е достатъчно. Някакъв десерт трябваше да измисля. Търсейки рецепти в taste.com.au попаднах на един кекс, с глазура, а украсата му беше, струпани малки шоколадови яйца в центъра. Веднага ме грабна, пък и не ми се видя сложна за изпълнение. Но докато наближи Великден, се сдобих с малки формички за мъфини. И естествено, не беше трудно да се досетя, че ще бъде оригинално да зарадвам семейството и роднините с мини кексчета, с яйчица! :)))


Дълго време се чудих с какъв вкус да бъдат, исках да е нещо контрастно на глазурата, затова се спрях на какаови :) Вътре сложих малко замразени ягоди. От към вкус малко ми куцаха, но пък от към визия, съм напълно доволна!
Ето я и рецептата:

2 яйца
2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.л. сода
1 с.л. оцет
1 1/2 ч.ч. кисело мляко
2-3 с.л. какао
1 ч.ч. ягоди
1 1/2 ч.ч. захар
50-70 г масло
За глазурата:

250 мл сладкарска сметана
150-200 г натурален шоколад
36 малки шоколадови яйца

Много се притеснявах дали ще ми се получат кексчетата, тъй като имах достатъчно горчиви опити за кексове, в които те или не се изпичаха напълно, или въобще не се изпичаха отвътре. Но, това беше успешна рецепта. Изненадана останах, че содата, не се усещаше въобще. Та, как се приготвят: Разбиват се яйцата с миксер. Добавя се захарта. Разбиват се до получаването на пухкава маса. След това се слага киселото мляко. Върху него изсипвате содата и с оцета я гасите. Тази процедура ми е любима, заради реакцията на содата при допира и с оцета. Срещала съм рецепти, в които не е необходимо да се слага оцет, тъй като се гаси в киселото мляко, но това си е по ваш избор. Може да се угаси и с няколко капки лимонов сок. Разтопявате маслото. Отнемате го, за да изстине малко, след това го прибавяте към сместа. Слагате ягодите. Смесвате брашното с какаото и през цедка го добавяте на няколко пъти, докато се поеме. Пълните формичките, не до горе. И в предварително загрята на 180 градуса фурна печете 20-25 мин, като следите. Проверявате за готовност с дървено шишче, ако излиза сухо, значи имате прекрасно изпечени и ароматни мъфини! :)
За глазурата се чудих дълго време, но сметнах, че простото е най-ефектно. Затова разбих сметана и нарязах шоколад за глазура. Пък и исках украсата да наподобява гнездо. Имах идея и да оцветя сметаната със зелена боя, за да прилича на трева, но не ми се получи. Пък и с шоколад е по-вкусно :)



В крайна сметка, великденските ми кексчета посрещнаха удобрение и не се задържаха дълго време. Радвам се, че се получиха добре и имах възможност да дам и на роднини, заедно с нялколо красиво боядисани яйца и козунак! :)


Великден


Най-насетне се наканих да напиша тази великденска публикация! Откога ми се въртеше из мислите, ама пусто му време... все го нямаме. Разбира се, не искам да се оправдавам, но наистина  седмицата след Великден, беше натоварена. Ето я и публикацията, късно, но все пак я има :).


Обичам много Великден. Винаги спазвам традициите около празника - взимането на благодатния огън, обикалянето на църквата, боядисването на яйцата... С право мога да кажа, че Великден е най-хубавото време през пролетта! Тази година, от рано бях започнала с различни планове как да направя празника още по-интересен и с весело настроение. За този Великден бях много въодушевена и имах много очаквания. Дали се получи както исках ли? Ами в известна степен съм доволна, но за да е по-интересно и да я има тръпката, можеше да е и по-добре. Нищо, догодина, вече. Бях си поставила няколко цели, които ако можех да изпълня, щяха да ме зарадват много. Исках да направя някакъв великденски сладкиш, великденска декорация и да се пробвам да замеся козунак. От трите цели само две бяха постигнати:


До тук виждате великденската ми декорация. Беше огромно удоволствие за мен, да направя нещо красиво, в тон с празника и в същото време толкова лесно и просто. Все пак трапезата изглеждаше по различен начин с пролетните клончета и красивите, висящи яйца. Придават много приятна и празнична атмосфера. :)

Другата цел - великденски сладкиш:


Сигурно се досещате коя е неосъществената цел? Да, не успях да направя козунак. Нищо, догодина вече ще бъде изпробван. За сметка на това, великденските ми  кексчета - гнезда с яйца, се харесаха на всички, бяха достатъчно атрактивни и вкусни, което ме зарадва наистина и допринесе за веселата, празнична обстановка :).

четвъртък, 12 април 2012 г.

Печен Камембер




Първата ми публикация в студентската квартира!!! Не че е нещо особено, но винаги съм си го представяла... на спокойствие, зарязала всички учебници и икономически глупости, наслаждавайки се изцяло на свободно време, прекарано по моя любим начин. :) И най-хубавото е, че след като си напиша поста, ще се насладя на прясно изпечени мини кишчета, по студентски. Като споменах "по студентски" обмислям една идея, но ми се струва, че скоро ще направя нещо по въпроса. Човърка ме отдавна и ще я осъществя аз, не мога иначе :)))) Таа ако трябва да премина по същество, идеята ми дойде внезапно, разлиствайки един от хубавите кулинарни блогове like Alice in wonderland . Грабна ме моментално! На мен малко ми трябва де. Падам си по такива неща, които не всеки се харесват и не всеки е склонен да ги пробва. Само кулинарните души ще ме разберат (; Тааа... оставаше само Камембер да си намеря. Хапвала съм това сирене в натурален, суров вид, исках да видя сега, като е запечено какъв вкус ще придобие... Имах някакви очаквания да е много богат, плътен и приятен, но все пак елементът на изненадата присъстваше. Известно време в супермаркета, където ходя, не можех да открия Камембер и точно преди рождения ми ден, миналата седмица, видях, че има в наличност. Без капка мисъл, грабнах едно. Остана само да се прибера вкъщи и да го опитаме с приятна компания... И ето я рецептата, която никак, ама никак не е сложна! :)

Камембер
50 мл бяло вино
малко лют червен пипер или сушена чушка


Изваждате сиренето от опаковката, слагате го в картонената кутийка и я завързвате с канап или друг устойчив конец. Поливате сиренето с виното, не се притеснявайте, че отива в кутийката, после, печейки виното завира и става доста хубав ефект. Препечете си една суха чушка на котлона, гарантирам ви неустоим пикантен аромат... Поръсете сиренето с начупената чушка. В предварително загрята фурна на 180 градуса, слагате сиренето и печете 20 минути.


Резултатът е невероятен!!! Взимате бързо... или не, по-добре предварително си подгответе няколко филийки какъвто хляб обичате, чаша бяло вино, за да не губите излишно време, щом сиренето е готово. Мммм едва успях да спася цялостния му вид от брат ми, който упорито напираше, за да направя няколко снимки. Определено това ми е много, много любимо предястие!