Търсене в този блог

събота, 29 декември 2012 г.

Коледни сладки


Дойде пак най-хубавото време от годината. Навън е все още снежно, камината излъчва уют, вкъщи всички сме заедно и посрещаме и изпращаме празници. Бъдни вечер, Коледа, а сега и Нова година, празниците минават неусетно в трескава подготовка за тях.
Тази година, благодарение на обстоятелствата с лошото време, се случи така, че се прибрах вкъщи по-рано за празниците. Точно в най-голямата снежна виелица. Голям екшън си беше. Понякога се чудя за някои сцени от филмите как ги докарват и ми се струват доста нагласени или много рядко могат да се случат в реалния живот, но напоследък взех да се чувствам като от някои сцени в киното. Но, ние сме свикнали на скептицизъм, докато не ни се случи, не вярваме. Та и сега така. Навалица на гарата, снегът непрестанно валеше, различни препятствия, няма билети, влака претъпкан, аз с големите багажи... няма смисъл да си го припомням. Единствено при филмите малко се разминават нещата с това, че не беше точно на Бъдни вечер а цели 5 дена преди това!
Снабдила се с нови формички за сладки, ароматни коледни подправки и редовните неща, които взимаме за празниците, се прибрах невредима. Доволна съм, че най-накрая успях да приготвя коледни джинджифилови сладки за Коледа! Досега все за Нова година ги правих, защото все не ми стигаше време, но този път се радвахме по Коледа на ароматни домашни сладки.
Рецептата е от старата тетрадка на майка ми, а аз само я допълних с лъжичка джинджифил.


Коледа вече мина, но ако на някой не му е останало време, също като на мен предните години, може да ги приготви за Нова година или за следвашата Коледа. :)
Ето какво е необходимо:

2 1/2 ч.ч. брашно
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. смлени орехи
3-4 лъжици мед
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. олио
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. канела
1ч.л. джинджифил
щипка сол

За кралска глазура:
2 белтъка
250 г пудра захар
капка лимон
сладкарски бои, по желание

Хубавото на тези сладки, е че стават лесно, много са вкусни и стават доста като количество. Носят Коледно настроение и е страшно добро занимание за артистите в кухнята. :) Може да се експериментира с часове с кралската глазура! :)
Добре е всички продукти да са със стайна температура. Брашното се пресява и се прави кладенче. Счупват се яйцата, добавя се киселото мляко и в него се изгася содата. Следва медът, олиото, захарта, канелата, джинджифила и смлените орехи. Щипка сол и се замесва тестото.
Загрява се фурната на 200 градуса. Разделяте тестото на две топки и разточвате не много дебел лист. Изрязвате си различни формички. Печете върху лист хартия за печене за около 10-15 мин., наглеждайте за по-сигурно. Готовите сладки се охлаждат.


По желание можете да си направите кралска глазура. Но ако не ви се занимава, така приготвените сладки са си достатъчно вкусни. Ако искате все пак да ги украсите, в съвсем чиста и суха купа разбивате двата белтъка на сняг. След това постепенно се прибавя пудрата захар (добре е да я пресеете, за да няма едри частици) и капка лимонов сок. Глазурата се разбива, докато придобие гладка консистенция. Тъй като все съм искала да направя разноцветни сладки, този път оцветих част от глазурата. В различни купички си приготвих зелена, червена, която всъщност стана розова и синя глазура - коледните цветове. Част от сладките украсих с натрошени бонбони - зелени и червени. Те ми послужиха като украса за елхата. Става интересно, пък и по-вкусно. Добре е да имате някой помощник, защото си е дълга работа. :) Накрая се получават красиви и вкусни Коледни сладки с аромат на джинджифил!
Подредих ги в няколко подноса. На всяко минаване през кухнята, сладките постепенно намаляваха, но това е заради характерното им качество като опиташ една, неминуемо се връщаш за още. :)
И така все пак запазихме няколко красиво украсени сладки за посещение на гости.