Търсене в този блог

вторник, 21 октомври 2014 г.

Сладолед 2 част: Къпинов и ягодов домашен сладолед



Преди да е завалял снегът и да се е застудило реших да ви покажа втория ми опит за сладолед в домашни условия. Тази година имахме добра реколта къпини и просто нямах търпение да ги изпробвам във всякакви вариации. Къпината е изключително интересен плод - с богат аромат, цвят, вкус и редица полезни качества. Спомням си, когато приготвях първия си чийзкейк, търсих къпини под път и над път, количеството беше ограничено, а сега... изобилие. Големите количества къпини оползотворихме в компоти, сладка и замразени във фризера. Тъй като миналата година успешно приготвих портокалов и ванилов сладолед, бях решена да експериментирам с още вкусове при първа възможност. Изобилието от къпини просто ми подсказа тази добра идея да ги използвам в нов вид сладолед.
Рецептата за приготвянето на къпинов и ягодов сладолед е същата, както и за ваниловия. Разликата е там, че "овкусявате" натуралния вкус с плодове. И все пак предлагам ви рецептата. :-)


3 яйца
2 пакетчета суха сметана
1 непълна ч.ч захар
400 мл прясно мляко
1-2 ванилии
300 г замразени къпини
300 г замразени ягоди


Приготовлението се извършва по същата схема. Първо разбивате белтъците със захарта. След това жълтъците със захарта. Накрая и сметаната с млякото. Смесвате всичко, бъркайки в една посока. Аз смелих в робота къпините и се получи гладка смес. Претрих през цедка, тъй като къпините имат доста големи семки и е неприятно да ви се заклещват между зъбите. Ягодите също смелих. Разделих основната смес в две пластмасови купи. В едната сложих къпините, а в другата ягодите. Разбърках добре. Затворих плътно купите. На всеки час (долу-горе) е необходимо да разбърквате сместа. Аз успях само в първите няколко, тъй като го приготвих късно през деня. В резултат на което се получи разбира се страшно ароматен и хубав сладолед, но на малки ледчета. Така че, за добрата мека, кремообразна форма на сладоледа, е необходимо често бъркане. Къпиновият сладолед, както и очаквах, се получи по-хубав. Къпините пускат страхотен и апетитен цвят, ароматът им е и по-силен. В крайна сметка ми хареса контрастът между двата вида сладолед - и вкусово, и цветово. :-)
При всички положения, домашният сладолед е по-специален, по-вкусен, не толкова труден за приготвяне и задължителен за изпробване от любопитните любители-кулинари. :-)


2 коментара:

  1. Макар че зимата наближава (за жалост), се радвам, когато видя нещо лятно и красиво поднесено! :) За жалост тази година нямах много експерименти със сладолед, но все пак може да видиш рецептата за сладолед с маскарпоне: http://vinagi-vkusno.blogspot.com/2014/07/blog-post_19.html - също добро попадение, а и търпи отново много експерименти с вкусовете. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зимата във всички случаи ще донесе много вдъхновения, колкото и да е студена. Благодаря, Светле, за предложението, ще погледна веднага! :-) Маскарпонето е много богато сирене и имайки предвид колко хубаво стои в Тирамису-то, представям си за варианта със сладолед.
      Поздрави!

      Изтриване