Търсене в този блог

сряда, 18 февруари 2015 г.

Суши


Най-накрая се пристраших да приготвя и аз суши в домашни условия. След солидна практика, благодарение на едно от момичетата, с които живях миналата година, научих основните техники и придобих увереност, че ще се справя с тази задача. Всъщност приготовлението на суши, не е никак сложна работа. Доста хора вече го приготвят у дома, споделят опит и технологии, показва се стъпка по стъпка приготвянето, така че сушито намира все по-голяма приемственост и се харесва на все повече хора.
У дома имах малки съмнения дали ще се харесат на традиционалисти като нашите по отношение на храната, но в крайна сметка рискувах. Включих любими и познати вкусове, така че да намаля риска от нехаресване. Единствено си мислих, че корите нори няма да им допаднат, поради специфичния им вкус, но за щастие, нямаше проблеми.


Необходими продукти:

6-7 кори нори
1 1/2 ч.ч ориз за суши или объл ориз
100 г пушена сьомга или друг вид риба по ваш вкус
100 г рулца от раци
1 авокадо
половин краставица
4 с.л. оцет*
соев сос

Получават се 7 рула


Сега ще ви обясня стъпка по стъпка как приготвих сушито, както се научих аз.



1. Започва се с ориза.
Измива се добре - няколко пъти под течаща вода, с въртеливи движения, докато не спре да излиза нишесте или водата, която изливате не е мътно бяла, а бистра. След това се поставя в купа и се пълни с вода. Оставя се да се накисне за около час - час и нещо.

2. След като оризът се е накиснал, отцеждате го добре, премествате го в тенджерка и наливате вода, като водата не трябва да е повече от 2 пръста над ориза. Слагате го на котлона, докато заври без да го захлупвате с капак. След като заври, намалявате до най-ниската температура и захлупвате. Оризът ще попие водата. Разбърквайте периодично с дървена бъркалка. На няколко места четох, че оризът за суши по японска традиция, се разбърква с дървена бъркалка, за да не се развали вкусът му. След като се свари, оттегляте от котлона, оставяте да се охлади, можете да го преместите в голяма купа. Тъй като аз не разполагах с оризов оцет, овкусих моя ориз с обикновен оцет, малко захар и сол.



3. Добре е сушито да се навива върху т. нар. бамбукова рогозка, защото е много удобно и се получава хубаво стегнато руло. Виждала съм по магазините дори, че се предлагат цели "суши сетове", които включват необходимите принадлежности. Ако не разполагате с тази рогозка, можете да използвате и само фолио за свежо съхранение. Добре е рогозката да се увие в това фолио, за по-чиста работа, а и за да не се цапа самата рогозка.
Върху рогозката се поставя кора нори с лъскавата страна надолу. Осигурете си купичка с вода, за да не ви залепва оризът по ръцете, докато работите. Оризът се разстила върху кората нори, като се оставя малък празен участък, където се залепват накрая рулата.



4. Оризът хубаво се притиска, като се оформя тънък пласт. В долната част, се поставя плънката, която може да бъде разнообразна. Обикновено това е пушена сьомга, риба тон, рулца от раци, авокадо, краставица, морков, чушка. Аз го приготвих с домашно пушена скумрия и вид сьомга, рулца от раци, авокадо и краставица.


Навива се плътно, като краят, който остава без ориз се намокря леко, за да се залепи добре.
Леко, повдигайки рогозката, притискате плънката на вътре и завивате до края.
Готовите рула може да престоят известно време на хладно място или пък да се нарежат веднага.


С остър нож, върху дъска, се нарязват на тънки или по-дебели парчета. Добре е ножът да се мокри от време на време, за да се режат по-добре и да не се смачкват.


Готовото суши се подрежда в чиния, поднася се със соев сос и остава само да се насладите на интересния нов вкус.

Суши с рулца от раци авокадо и краставица





Суши с пушена скумрия



На мен мааалко не ми достигна ориза, за да се получат 7 нормални рула. Всъщност се получиха 7 рула, но последното, беше доста тънко. От 7 рула можете да видите колко много суши се получава. :-)


В крайна сметка сушито се хареса от всички. Даде се заявка отново да се направи, а аз останах доволна от резултата. И все пак, малко не толкова традиционно, но все пак суши, се хареса сушито с пушена скумрия, авокадо и  краставица. :-)


Ако сте любители кулинари и обичате да готвите, да експериментирате, да се усъвършенствате, да се предизвиквате сами, то правенето на суши е идеален повод за това. Ако обичате новия вкус, непознатото, различното, то отново сушито е за вас. Съберете смелост, вдъхновение и малко търпение и пробвайте! Сигурна съм, че ще откриете вкуса, който най-много ви допада, а и сушито се оказва, е доста полезна храна, заради полезните вещества във водораслите, от които са направени корите нори и рибата.
Ако пък не ви допада вкусът на корите нори, можете да пробвате един вариант, в който те липсват, и става също много вкусен - Фалшиво суши

4 коментара:

  1. Никога не съм правила суши, но веднъж само съм опитвала точно две мааалки парченца, на които не им усетих много вкуса.
    Чудесно е, че си снимала целия целия процес!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък никога не съм опитвала суши от ресторант :D И не знам, предполагам там си щадят продуктите и много много не се стараят, като добавим, че наистина парченцата там са много малки, доколкото съм виждала. Както и другите ястия, когато е приготвено домашно, става по-вкусно, можеш да добавиш повече от продуктите, които обичаш или пък да сложиш различни съставки, и разбира се да си хапнеш, колкото душа ти иска.
      Иначе аз също винаги съм одобрявала снимките стъпка по стъпка, но не винаги разполагам с помощник, който да снима :D или пък самата аз имам възможност. Особено пък за рецепти, които имат някаква специална техника, както при сушито, си е задължително да се онагледи процеса.
      Поздрави, Светле и хубав уикенд! :)

      Изтриване
  2. Аз съм работила в суши ресторант и там заобичах тази храна. Но имах късмет с мястото! ;) Сега си видяла, Пете, че не е трудно, а е вкусно. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха! Звучи интересно. Иначе да, видях, дори е и приятно самото приготовление, а хапването си е най-вече приятната част.
      Поздрави! :)

      Изтриване