Търсене в този блог

сряда, 24 юни 2015 г.

Галет с череши


Идеалният летен десерт! Лесен, бърз, сочен, цветен, хрупкав, свеж, леко кисел, но предимно сладък...

Няма как да не сте разбрали досега, че аз си падам по лесните десерти, а галетът с череши е поредният любим мой десерт. Има си от всичко - хрупкава ароматна коричка, сочни череши, плодов вкус. И най-вече - става за минути!
Бих го препоръчала както за начинаещи, които искат да блеснат пред някого, така и за напреднали кулинари, които желаят да си починат за малко от "по-сериозните" десерти и ястия.


Чудя се как досега не бях го пробвала. Гледала съм стотици снимки на разтечени изкушително запечени плодове, извън хрупкавата коричка на галета. И ето, най-накрая се наканих да пробвам, а и да ви споделя успешния си опит.

Необходими продукти:

~ 350 г брашно
 3 с.л. маргарин или 125 г студено масло
щипка сол
2-3 с.л. захар
студена вода

500 г обезкостени череши
3 с.л. захар
1 с.л. нишесте
1 ванилия


Пресява се брашното в купа. Към него се добавя солта, захарта и маргаринът на малки части. Съвсем грубо размесвате брашното с маргарина, докато станат едри трохи. Постепенно добавяте ледената вода. Най-важното при приготвянето на масленото тесто е малкото месене и студените маргарин и вода. Месете, докато се оформи на топка, дори и да не изглежда гладко - колкото по-грубовато, толкова по-добре. Приберете във фризера за около двайсетина минути.

Смесете черешите със захарта, нишестето и ванилията.
Върху хартия за печене, разточете тестото на тънък лист. Не е важно каква форма ще придобие.
Върху тестото поставете черешите, като оставите празен ръб, за да може да се завие галета.
Завийте навътре тестото, като леко го прищипвате, за да придобие кръгла форма, да запази вътре вкусните череши и да ги предпази от изтичане.


Накрая поръсете още малко захар по ръба.
Печете в загрята фурна за около 45-50 минути, докато черешите заврат в средата.


Неописуемо вкусен и сладък аромат се носи от фурната. Това е черешовият аромат на лятото, в комбинация с ванилия. Ако  го поднесете и с топка ванилов сладолед, то удоволствеито ще бъде пълно.


Пожелавам ви незабравимо, весело, сладко, слънчево, ароматно, изпълнено с приключения лято! :-)

петък, 19 юни 2015 г.

Ягодово сорбе с мента, мед и лимон


Ягодите безспорно са плод, с който може много да се експериментира. Сами по себе си са достатъчен десерт, комбинирани със сметана, шампанско, шоколад или цедено кисело мляко, също така влизат и в състава и на много изискани и сложни десерти. Винаги съм си представяла ягодовите десерти като семпли, без много обработки и повече натурален вкус.
Бях ви споменала, че инцидентно веднъж, комбинирайки съвсем случайно аромата на ягодите с ментата, ми се прииска да направя някакъв десерт от тях заедно, но нямах никакви идеи какъв да бъде той. 
Узрелите ягоди се трупаха и все по-бързо трябваше да се вземе решение как да ги консервираме и запазим. Освен обичайните сладка, конфитюри и компоти, взехме и все по-често да замразяваме плодовете пресни. Лесно и удобно решение. Така през зимата може да се извадят и спокойно да бъдат използвани в сладкиши, шейкове, сокове или просто да си ги хапнете.

Покрай всички тези фактори, идеята ми за десерт с мента и ягоди, придобиваше все по-ясни очертания, докато не попаднах и на рецептата на Супичка.

Тогава вече ми стана ясно какво ще приготвя.



Необходими продукти:


1 кг ягоди
1 лимон
3 с.л. мед
20 листенца мента

По рецептата на Супичка

Ягодите се измиват и почистват от дръжките и листата. Прехвърлят се в кухненски робот и се смилат или се пасират. Хубаво е да  ги прецедите, за да се отстранят по-голямата част от семчиците на ягодите, така и сорбето ще стане по-фино.
Ягодовото пюре се смила още веднъж, заедно с меда, сока от лимона и листата мента.
След като всичко се е смесило добре,  се сипва в плитък съд и се прибира във фризера.
На няколко пъти се изважда и се разбърква хубаво с вилица. Това е най-важната стъпка от приготвянето на сорбе или домашен десерт, за да се избегнат големите ледени кристали. След това се прибира отново във фризера и това се повтаря още няколко пъти.


Преди сервиране, сорбето се изважда за около 30 минути, за да се отпусне малко. Иначе рискувате да сте със замръзнали зъби, а и вкуса и идеята се губят.

Когато извадих моето сорбе, за да сервирам, консистенцията не ме удовлетвори. Изглеждаше все още на големи кристали. Реших да го мина още веднъж през кухненския робот, за да стане по-фино. Виждате разликата на снимките по-горе (с по-фина текстура) и долната снимка (с по-едри кристали). Това се получи, разбира се, защото не го бърках много на често.
В крайна сметка, ягодовото сорбе с мед и мента, се получи с много свеж и плодов вкус.
Лек и приятен десерт, който идеално се вписва в лятното меню.

Друга идея за лесен леден летен десерт е и Кафе Гранита.

вторник, 16 юни 2015 г.

Ягодова лимонада и ягодов шейк


Истинска плодова вълна ще залее блога скоро. Започвам с предложение за две освежаващи напитки, за да не ви е жадно, докато четете следващите предложения.
Тази година ягоди и череши изобщо не липсват в нашата градина. А това и означава, че има достатъчно материал за компоти, сладка, сладкиши, напитки и всякакви други плодови експерименти. Истински разкош за готвача! Или не съвсем...
Бях събрала различни идеи, подходящи за тези плодове, но не мога да насмогна да ги осъществявам. Последните няколко дни всичко, което е пред очите ми е в червено, трябва бързо да се действа, защото плодовете не търпят много, особено в горещото време и малко или много им се наситих. Това не ми пречи обаче да ви споделя какво забърках аз през последните дни от ягодите и черешите.
Споменавайки жегите, е време да ви покажа две разхлаждащи плодови напитки. Общото между тях са ягодите и насладата, която носят.

Първата от тях е домашно приготвената ягодова лимонада с мента, мед и лимон.

Необходими продукти:

500 г ягоди
4-5 листенца мента
2 с.л. мед
1 лимон
500 мл газирана вода

Ягодите се измиват и почистват от дръжките. Пасират се или се смилат в кухненски робот. Към тях се добавя изцеденият лимонов сок, медът и листата мента и отново се пасира.
Ягодите могат дори да бъдат намачкани с вилица, но тогава рискувате да имате по-едри парченца плод.
Накрая допълвате с газирана вода. Прибавете кубчета лед за още по-голяма свежест.


Изключително лесна, оригинална и полезна идея за домашна лимонада. Ментата и ягодите си подхождат много. Още когато бяхме набрали първите за сезона ягоди, майка ми беше поставила връзка мента върху купата с ягоди и осъзнах колко хубаво се смесват и допълват двата аромата - сладникавият на ягодите и свежият ментов. Тогава ми дойде идеята за някакъв десерт, включващ двете. След това ще ви покажа и още едно лятно предложение за десерт с ягоди и мента.

Следващата напитка е позната и любима на всички. Рецепта за нея едва ли ви трябва, но все пак е подходяща, за да я включа в поста за летните плодови напитки. Това е ягодовият шейк.


Необходими продукти:

600-700 г ягоди
500 мл прясно мляко
2 с.л. захар

Ягодите се смилат в кухненски робот или се пасират, заедно със захарта. Постепенно се добавя и млякото. Поднесете с кубчета лед и резени ягоди.
Ягодовият шейк е разхлаждаща и засищаща напитка и може да бъде приготвен по всяко време през годината, ако ви се намират малко замразени ягоди.


Истинско удоволствие в хубавото лятно време, са ягодовите напитки, приготвени с градински ягоди и поднесени в градината. Малките наслади в живота ни.


Следва продължение...

понеделник, 8 юни 2015 г.

Три вида брускети


Продължавам на италианска вълна. Нямах търпение да споделя с вас резултата от неделните ни, домашно приготвени брускети. Сигурно се досещате, че щом с такова желание тръгвам да пиша рецептата за тях, значи са се получили добре. И няма да сгрешите.
Знам, че и друг път съм ви показвала рецепта за брускети, но този път се доближиха максимално до истинските брускети - и на вкус и на външен вид.
На много от вас, тези малки вкусни хапки, са любими и достатъчно известни, но все пак ви предлагам да прочетете как ги приготвих аз.




Необходими продукти:

1 франзела


За брускетите с гъби и пармезан:

1 малка шепа сушени гъби манатарки (или други)
2 с.л. настърган пармезан
сол и черен пипер на вкус
малко зехтин



Накиснете сушените гъби в гореща вода предварително.
Отцедете ги хубаво и ги нарежете на ситно. Добавете пармезана при тях, овкусете със солта, черния пипер и зехтина. Можете да добавите и малко чесън.

 Цялата смес можете да сложите в блендера, за да се смели на хомогенна смес.


За брускетите с домати, маслини и чесън:

1 средно голям домат
1 стрък пресен чесън или 1 скилидка сух
5-6 черни маслини
сол
черен пипер на вкус
зехтин


Нарежете домата на ситни кубченца, като отстраните меката част със семките.
Скилидката чесън счукайте или нарежете на ситно пресния чесън.
Обезкостете маслините и нарежете и тях на ситно.
На мен ми се намираше малко парче червен лук и реших да дообогатя вкуса и с него.
Накрая овкусете със сол и черен пипер и поръсете със зехтин. Объркайте хубаво сместа.

Останалите брускети намазах с магданозено песто.
Отново открихме сезона на магданозеното песто с пресен магданоз от градината.

Загрейте фурната.
Нарежете франзелата на тънки филийки. Понякога тази задача малко ни затруднява, особено ако ножът не е достатъчно остър или франзелата е твърде мека, тогава тя се намачква и не се получават хубави филийки. Затова аз ще ви споделя един трик за по-лесното нарязване. Оставете франзелата за няколко часа да изсъхне. Знаете, че хлябът, неправилно съхраняван или съхраняван на открито, изсъхва бързо. Когато франзелата изсъхне, тя става по-твърда и много по-лесно се реже. Получават се много тънки филийки с лекота. :-)


Наредете филийките франзела в тава и запечете на не много силна фурна за кратко. Извадете ги и ги намажете внимателно с всяка една от смесите.
Аз върнах за кратко във фурната брускетите с гъби и пармезан и брускетите с песто, за да се запекат. Брускетите с домати, маслини и чесън оставих така.





Брускетите със сушени гъби бяха невероятно ароматни! Едва ли е нещо ново за вас, имайки предвид, че още в предната публикация ви разкрих колко чудесни са те. Съчетани с техните най-добри приятели- ароматното сирене и зехтина екстра върджин, се превръщат в неустоимо изкушение за сетивата.


Брускетите с домати, маслини и чесън имаха много свеж вкус, а и са си класика.
А тези с магданозено песто, бяха страшно ароматни и апетитни. Само по себе си, пестото е много вкусно, а какво остава да бъде намазано на крехко тънко парче запечен хляб. 


Наредете трите вида брускети в голяма чиния и изпробвайте всеки един вкус.
За пореден път се изненадвам, колко лесно и вкусно се получават тези чудесни италиански малки хлебчета. Колко перфектни са за мързеливата неделя, за добрите гости или просто за мезе към някой интересен филм.