Търсене в този блог

събота, 22 август 2015 г.

Предизвикателство през август - ден двайсет и втори

Днес отново посетих шведския фест в центъра на града. Беше много приятна разходка и отново вечерях сред тълпите от хора.
Този път доста се колебаех какво да си взема и в крайна сметка се спрях на запечена моцарела, в плосък хляб, с домати, рукола и оцет балсамико.


Нищо особено, но страшно вкусно. Другият вариант беше със запечено овче сирене. Мисля, че щеше да бъде по-вкусно, но понеже не си падам по овчето сирене, реших да заложа на сигурното.

Предлагам ви малко снимки от събитието, понеже последните ми постове са доста бедни, но скоро се завръщам с готвенето.

Random шведи на пост


 Хората, насядали пред кметството, пият бира и се радват...


 Ето и къде стават вкусните, сочни наденички - братвурси, ростбратвурси, шинкенвурси и всякакви други вкуснотии.


Иии Честита Нова година! Нее...Кулминацията от предната вечер - заря! Кой не обича фоерверките?! :-)


 Красивите вечерни гледки на Висмар.






петък, 21 август 2015 г.

Предизвикателство през август - ден двайсет и първи

Днес ходих на Шведен фест-а в града,  който живея. Или иначе казано, винаги има празненства по това време от август. А защо е шведски, защото, градът е бил известно време под шведско управление. Разбрах, че е голямо събитие тук и реших да отида да видя.
Ходила съм и на други подобни такива и знам, че със сигурност ще има някаква вкусна храна, която се продава на улицата, затова и реших вечерята ми да е направо там.

Ростбратвурст


Обичам вкусните, печени вурстове в хлебче, с горчица! Класика.

За доброто настроение - Пиня Колада. Някак си, има нещо страшно приятно в това да вървиш, да гледаш какво се случва наоколо и да пийваш коктейл...


Кулминацията на вечерта беше зарята.
Утре ще допълня поста, а сега отивам да спя. :-)

четвъртък, 20 август 2015 г.

Предизвикателство през август - ден двайсти


Предизвикателството върви вече 20 дни! Чудя се, дали съм изненадана от себе си, или просто тайничко знаех, че ще го изкарам докрая.
И все пак - рано е още да се каже.
Днешната вечеря - лека, изискана, не за всеки вкус, по-скоро вечеря за дамите.
Рецептата е от блога на Гери.

Печени круши със синьо сирене, ядки и мед.


Както често пиша - "отдавна се каних" ...да си приготвя тези чудни круши.
Сега е тъкмо подходящото време, когато готвя само за себе си и се съобразявам само с моя вкус.
А и рецептата е толкова проста и лесна, че идеално се вписва за някоя мързелива вечер, в която искаме  да хапнем нещо по-така.

Въпреки, че в оригиналната рецепта, крушите са представени като предястие, аз ги имах за основно, с малко добавка от грозде, синьо сирене и кашу. Винаги съм искала да си устроя такава вечеря. Сирена, грозде, ядки, вино... ех


Необходими продукти:
( по рецептата от Мус от краски и мечти...) с малко промени от мен

1 круша
около 20 г синьо сирене
1 с.л. нарязано кашу (понеже не разполагах с орехи)
2 к.л. мед
щипка риган

Да спомена, че аз използвах някакви дребни круши, собственоръчно набрани, но пак се получи вкусно и интересно.
Крушите се измиват, подсушават и изчистват от семките. Синьото сирене се смесва с нарязаните ядки и ригана и във всяка круша се поставя от сместа.
Върху лист хартия за печене, подреждаме крушите и поръсваме всяка круша с меда. Пекат се за около 20 мин на 180 градуса.


Изненадана съм от добрата комбинация! Както казва Гери - истинско пиршество за небцето.

сряда, 19 август 2015 г.

Предизвикателство през август - ден деветнайсти

Днешният почивен ден планирах да е мързелив и спокоен, да изпробвам рецепти и най-накрая да направя някакъв боровинков десерт.
В крайна сметка, спонтанно реших да отида до плажа, след като видях какъв хубав слънчев ден е.


Вечерята днес, беше леко с български нотки.
Кюфтенца по рецептата на майка ми, печени картофи и салата.
Кюфтенцата, точно така приготвени, са наша отличителна марка. Бях ги приготвяла за един интернационален ден в Германия и много ги харесаха. Питаха ме за рецептата. Ето сега дойде и времето да разбуля тайните :-)


 Необходими продукти:

300 г кайма
2 филии сух хляб (меката част)
1 яйце
1 глава сух лук
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
щипка лют пипер
чубрица на вкус
щипка захар

Лукът се нарязва на много ситно и се добавя към каймата. Добавят се и останалите подправки и каймата хубаво се омесва. Покрива се с фолио и се прибира в хладилника, да поеме от подправките. Можете да направите това и вечерта и на другия ден да е готова.
Хляба се накисва във вода и се отцежда хубаво. Яйцето се чуква при каймата и се добавя хляба. Отново се омесва много добре каймата.
В тиган се загрява 1 пръст олио. С мокри ръце, се оформят кюфтенцата и се пускат в загрятото олио. Обръщат се по време на пърженето внимателно, за да се изпържат хубаво от всички страни. Готовите кюфтенца, изваждаме върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината.


вторник, 18 август 2015 г.

Предизвикателство през август - ден осемнайсти

Днес, пред почивен ден, имах големи планове за вечерята, дори и десерт измислих да правя.
В крайна сметка, се заприказвах първо със съквартирантката, после с майка ми и останах с една салата и малко сирене. А и днес ми е тоооолкова мързеливо...
От една страна е добре, човек да вечеря нещо съвсем малко и леко, от друга - скучно, но съвсем скоро ще разнообразя менюто отново. :-)


понеделник, 17 август 2015 г.

Предизвикателство през август - ден седемнайсти

Днес сутринта започна с гръмотевици и светкавици, и дъжд. Целият ден беше облачен и преваляваше, иначе пък не беше студено. И още от сутринта си мислих какво ще си правя за вечеря. Искаше ми се да е нещо топло, вкусно, сочно, месно, нещо от така наречените комфортни храни. Работният ден почти беше се стопил и все още не бях решила какво ще вечерям, а трябваше бързо да измисля, за да мина през магазина и да взема необходимите неща преди да се прибера.
Измислих го!
Овчарски пай. От много, много отдавна исках да го пробвам. Идеално съвпада с нуждите ми. :-)



Необходими продукти: 
3 средно големи картофа
60 г масло
1 яйце
сол

За плънката:
250 г кайма смес
2 моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
1/2 чушка/пипер
малко доматено пюре
200 мл бульон
сол, черен пипер
риган



Картофите се обелват, измиват и нарязват на кубчета и се сваряват в подсолена вода.
След като умекнат, се намачкват с вилица. Към тях се добавя маслото и яйцето и хубаво се разбърква.
В тиган се загрява малко мазнина и лукът се запържва. След кратко време, към него се добавя и каймата, морковите, пипера и чесъна. Овкусете със солта, черния пипер и ригана. След 2-3 минути, към тях се добавя доматеното пюре и бульонът. Оставя се да покъкри на слаб огън.


Каймата и зеленчуците се прехвърлят в малка правоъгълна тавичка. Върху тях се разстила картофеното пюре внимателно, за да покрие навсякъде. С вилицата направете връхчета, след като се изпекат, ще придобият вкусен златист цвят и хрупкавост.


Истинският овчарски пай се прави с агнешка кайма, затова е и името му овчарски. Версията със свинско или телешко се нарича Селски пай. Както и да го наречете, на мен малко ми напомни на нашата си мусака, във фин вариант. Получи се страшно вкусно. Загребвате с вилицата и получавате сочна месна плънка, с леко меко картофено пюре в средата, а най-отгоре е хрупкаво и маслото се усеща. Картофената покривка ми беше любимата част. :-)


Хрумна ми, че с малко заквасена сметана, ще се получи хубав контраст, а и изглежда добре с дивия лук, нали? :-)

неделя, 16 август 2015 г.

Предизвикателство през август - ден шестнайсти

За днешната вечеря мога да ви разкажа повече история, отколкото как се приготвя и каква е рецептата.
Обичам да си я приготвям, защото ми носи приятни спомени.

Не знам точно как се казва, но е някаква вариация на Рамен, чийто произход също не е много ясен. Но едно е ясно - типично азиатско ястие. Обикновено представлява нудълс, в зеленчуков, рибен или друг месен бульон, включва топинги като свинско месо, варени яйца, зелен лук, сушени водорасли, мисо.





Нека ви разкажа и историята зад това ястие и от къде го научих.

Знам го от една моя приятелка, която е от Тайван. С нея пътувахме миналата година, февруари месец, до Швеция и Дания. Беше страхотно пътешествие и един от хубавите спомени, които няма как да забравя.
Едната вечер, в уютния шведски хостел, решихме да си сготвим нещо. Нещо просто, не изискващо кой знае какво. Взехме от магазина печено пиле на грил, две пакетчета Рамен и 4 яйца. Аз си взех и любимия ми шведски сайдер, разбира се.
Всичко, което направихме беше да загреем в малка тенджерка вода, да сварим нудълсите и малко преди да са готови да им чукнем яйцата, за да се забулят вътре. Получава се много вкусно и топло ястие. Тъкмо като за студена февруарска вечер в Швеция, приготвено от тайванка и българка. Заедно с печеното пиле и сайдера.... Не мога да ви опиша какво пиршество беше и колко вкусно и лакомо ядохме. Дали е било от въздуха, от студа, от умората от пътя, не знам, но винаги ще помня тази вечер. И този Рамен. :-)



събота, 15 август 2015 г.

Предизвикателство през август - ден петнайсти

Днешната вечеря малко не стана по план. И не е много фотогенична.
Бях планувала да правя рулца от тиквички със сирене и заквасена сметана с подправки по рецептата на Светлана. В крайна сметка се получи наистина много вкусно, но препоръчвам ви да изпечете тиквичките на грил или скара.
Няма да давам мое описание на приготвянето. Най-добре посетете блога на Светлето. (клик)


петък, 14 август 2015 г.

Предизвикателство през август - ден четиринайсти

Ех, че той половината август минал вече!

Бързо лети времето... особено лятото.




Днешната вечеря беше ... много вкусна! Реално погледнато, изключително проста за приготвяне, но много оригинална в същото време.
Печени зеленчуци по Джейми Оливър и наденички с бекон.


Обичам зеленчуци! Всякакви, под всякаква форма - печени на фурна, задушени, варени, печени на скара. Наденичките с бекон са ми любимият немски деликатес през лятото. Обикновено ги пускат само за грил-сезона. Представляват наденица, подобна на кренвирш, но много по-вкусна, обвита в тънки ленти бекон. Когато се изпече на скара или изпържи в тиган, бекона става хрупкав и придава сочност на наденицата.

*Това, което се намира в долния десен ъгъл е остатъкът от масленото тесто, което ми беше останало от киша предната вечер. Сложих вътре парче шунка и малко гауда и го изпекох със зеленчуците. Също много вкусно!


Необходими продукти:

3 моркова
2 малки картофа
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 кренвирша
3-4 ленти бекон
1-2 домата
зехтин
сол
риган, босилек

Морковите се почистват и разрязват на две по дължина. Картофите се обелват и се разрязват на четвъртини. Картофите и морковите се варят до омекване във вряща, подсолена вода.
Лукът се нарязва на едри полумесеци, чесънът на две, доматите също.
Фурната се загрява. Върху лист хартия за печене се подреждат всички зеленчуци. Овкусяват се с подправките и зехтина. Хубаво се овалват в подправките. Пекат се за около 30-35 мин до придобиване на златиста коричка.
Малко преди да са готови зеленчуците, се приготвят кренвиршите. Увивате лентите бекон около кренвиршите, хубаво и стегнато. В тиган се загрява малко мазнина и се запичат от всички страни. Сервира се заедно със запечените зеленчуци.


Впечатляващо вкусно и толкова просто!

четвъртък, 13 август 2015 г.

Предизвикателство през август - ден тринайсти

Мда, днешната вечеря е следплажна. Което означава и че е отново мързелива, поднесена върху, станалата ми любима напоследък, дървена, кръгла дъска.




Всичко, което включва вечерята ми е остатъци от сирена + пъпеш. Не звучи особено вкусно, нали?
Но всъщност беше вкусно и леко, и достатъчно.




сряда, 12 август 2015 г.

Предизвикателство през август - ден дванайсти


Вечерята за днес беше планирана от преди няколко дни. Чери доматчетата, които винаги си взимам, ме вдъхновиха да потърся някаква рецепта за киш, тарт или галет с тях. Нещо печено н фурна, с маслено тесто, подправки, сирене и домати.
Имах идеята долу горе в главата си, но и рецептата от тук ми помогна да доизясня какво искам да направя.
Особено ми хареса идеята от  Cooks and Bakes  за масленото тесто с босилек вътре.
Много обичам да меся маслено тесто, а  и толкова отдавна не бях месила. Имайки предвид, че през изминалата почти година, месих доста често. Крайно време беше да помеся малко.


 Необходими продукти:

300 г брашно
125 г студено масло
1 яйце
сол
сух босилек
3 с.л. студена вода

2 яйца
250 г заквасена сметана
4-5 чери доматчета
2 скилидки чесън
100 г сирене
моцарела
сол, черен пипер
сух босилек и риган

Пресяваме брашното в купа и към него добавяме нарязаното на кубчета масло и подправките и претриваме, докато се получат хубави едри трохи. След това добавяме яйцето и водата и месим до смесването на всички съставки и получаването им на топка тесто. Завиваме във фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилника за 30-40 мин.


След като тестото се е охладило достатъчно, изваждаме го и го разточваме върху фолио, най-добре. С фолиото се пренася по-лесно в тавата. Намазняваме тавичката и прехвърляме тестото и хубаво го притискаме. Излишното тесто по ръбовете се изрязва.


Разбиваме яйцата и ги смесваме със заквасената сметана. Овкусяваме ги с малко сол, чер пипер и босилек. Изливаме сместа в тавата. Отгоре подреждаме разполовените чери доматчета.
Сиренето нарязаваме на кубчета и слагаме тук-там между доматите. Чесънът се нарязва на филийки и разпределя отгоре. Овкусяваме доматите с малко сол, риган и босилек и печем на 200 г за около 35-45 мин. Зависи от тавата и формата. Когато печем с керамични тави, винаги ги поставяме в студена фурна. Отнема малко повече време, но пък става и вкусно.

Десетина минути преди да извадите киша, добавяте и моцарелата да се запече.



Обичам немското масло - евтино и истинско. Още докато месих тестото, се усещаше аромата на маслото. Добавките от риган и босилек допълнително усилваха вкуса и аромата. Още от замесването си личеше, че ще се получи нещо много вкусно.
Аз използвах Кварк всъщност- нещо средно между крема сирене и заквасена сметана. Много е типично за немската кухня. Ако искате можете да смесите заквасената сметана с крема сирене и да получите подобен ефект, но и само със заквасена сметана, ще се получи.


 Идеята да се поставят филийки чесън отгоре, беше страхотна. Не можете да си представите какъв аромат се разнася от фурната.
Но пък представете си само - доматите внасят сочност, коричката от ароматното тесто е толкова крехка и маслото се усеща, кремообразната консистенция от яйцата и сметаната, плюс запечената моцарела и сирене... има ли нужда да продължавам?



Доволна съм от резултата. Имах нужда да сготвя нещо истинско, нещо вкусно, нещо над което да се постарая.
Кулинарната терапия отново си свърши работата.


Предизвикателство през август - ден единайсти

Поради технически причини и недостиг на време, публикувам вечерята от 11 август днес.
Не, че да се извинявам или нещо, ама така се получи. А аз обичам, когато нямам време. По-скоро обичам да съм заета.
Мислих си да пусна само снимките без много текст, но пък това, което вечерях исках отдавна да споделя и реших да му отделя маалко повече време. И така.

Фламкухен!


Откакто го опитах за първи път на един коледен пазар, тук в Германия, се влюбих в него!
Толкова просто приготвен, но толкова вкусен!
Исках да се пробвам да го приготвя вкъщи, но така и не се наканих и то докато се наканя,аз взех, че отново дойдох в Германия.
Този Фламкухен, купих от магазина. Да, полуфабрикат, исках да го приготвя сама, но вчера бях толкова гладна и толкова малко време имах, че реших хем да спестя време, хем да си припомня вкуса му, за да знам как да го приготвя по-добре. :-)
Повече ще ви напиша за него, когато го изпробвам.


На кратко казано, представлява блат, подобен на пицата, върху него има заквасена сметана, типична немска шунка, която наричат "шпек" и лук. Толкова! Буквално преведено означава огнен сладкиш, огнена торта или нещо подобно. Но, повече - когато го приготвя и представя като самостоятелна рецепта.


понеделник, 10 август 2015 г.

Предизвикателство през август - ден десети


Буквално в последните минути на заминаващия си десети август, ви споделям и вечерята за днес - спагети с песто Росо. Изключително на кратко и на бързо какво направих. Сварих спагетите и им добавих от това чудно песто. Състои се от сушени домати, зехтин, чесън, пармезан и разни подправки и ядки. Мога да го ям и само на филия хляб! Както казах - чудно!



Бързах, защото най-накрая получих и аз моя социален живот и просто трябваше да хапна нещо!
Това е от мен за днес!
До утре. :-)

неделя, 9 август 2015 г.

Предизвикателство през август - ден девети


Вечерята днес е мързелива. Последните дни май все е така...
Днес се замислих за момент, дали да не сготвя нещо по-така, отворих хладилника да погледна с какви ресурси разполагам и в крайна сметка, стигнах да вземането на сиренето, два домата, малко салам и пестото, което си взех пред няколко дни.
Скоро ще ми дойде музата за готвене, скоро!


Какво има върху дървената дъска?
Няколко резена сирене Бри, малко Ементал, две доматчета, няколко резена салам, препечена филийка с песто Росо, препечена филийка със сирене Филаделфия с подправки. Идеално се вписва в мързеливата неделя, която за някои е и работна!
Хубава нова седмица ви пожелавам! :-)

събота, 8 август 2015 г.

Предизвикателство през август - ден осми





Вечерята за осмия ден е меко казано, семпла... Доста и то. Но пък и много вкусна.
Варени яйца, но не какви да е варени яйца, а зелени!
Любезният съсед, който живее наблизо да работата ми, ми беше обещал да ми донесе зелени яйца от неговите кокошки. Каза, че били по-вкусни от другите. Мисля, че беше прав. Яйцата бяха много вкусни. В комбинация със свежа зелена салата... ммм, пренесох се отново през април и Великден :D



Яйцата бяха сварени точно по мой вкус от съседа. Нито много сухи, нито много рохки. С няколко резена бри, малко хляб и зелената салата, вечерята се получи доста приятна и лека. :-)