Търсене в този блог

събота, 12 декември 2015 г.

Предизвикателство през август - ден трийсет и първи - последен



Ето го и последния ден от предизвикателството. Най-накрая! Вече мога да си отдъхна, че нищо не ме чака за довършване. Единствено ме е яд все още, че не успях да го свърша, когато беше запланувано.
В крайна сметка предизвикателството (когато все още течеше по нормалното време през август) успя да ме научи на постоянство и креативно мислене. Беше забавно и наистина направи вечерите по-интересни.
Последната вечеря от предизвикателството, обаче дали по случайност или така е трябвало да се получи, беше най-вкусната! Да, отново братвурси, но понеже те са 4 в опаковка и се налага на два пъти.  Ноо, този път по различен начин приготвени.
Ако намерите братвурст в България, непременно изпробвайте този начин! Получава се много вкусно, ароматно ястие, в което вкусовете идеално се смесват и допълват. Не знам дали е типично немско ястие, но защо пък да не е - има от всичко типично немско - братвурст, картофи, лук и бира.
Хайде стига празни приказки, ето я и рецептата:

 Братвурст на фурна с гарнитура от картофи и моркови в бирен сос

2 (или 4) Братвурста
2-3 средно големи картофа
1 морков
1 глава червен лук
1-2 скилидки чесън
1/2 чаша бира
зехтин
сол
черен пипер
риган
лют пипер

За да избегнем прекалено дългия процес на готвене във фурната, е необходимо да направим някои неща предварително. Направете това паралелно, за да могат всички продукти да бъдат готови по едно и също време.
Запържете братвурстите от всички страни.
Нарежете картофите на едри четвъртинки, лукът и морковът също, а чесъна смачкайте с дръжката на ножа.
Във вряща, подсолена вода, бланширайте за кратко картофите и морковите. Това ще спомогне за по-бързото им изпичане във фурната. Когато братвурстите са се позачервили от всички страни, ги отнемете от огъня. В намазнена тавичка, подредете на дъното картофите, морковите, лука и чесъна. Овкусете ги с подправките и налейте бирата. Най-отгоре поставете братвурстите.
Печете на 200 градуса, за около 30 до 45 минути във фурната или докато картофите придобият златиста коричка.  Ароматът е неописуемо апетитен, дето се казва - ако не си гладен, ще огладнееш. Благодарение на това, че картофите бяха бланширани предварително, отвътре  бяха меки, а отвън хрупкави, а образувалият се бирен сос беше най-добрата част от цялото ястие.
Предимството на този начин на приготвяне на братвурста е, че не се налага дългото пържене в тиган, в същото време получавате и гарнитура към него и всичко е в една страхотна хармония на вкусове и подправки.



Предизвикателство през август - ден трийсти


Краят на август, идеално време за братвурст. Като цяло си е най-добре, когато се изпече на скарата, но и на тиган също става вкусен. Обичам класиката - братвурст, хляб и горчица, но все пак от време на време не е зле да разнообразяваме. С броколите се получи също доста вкусно.
Ето какво направих аз:

За  броколите в сос от сирена:

1 броколи
50 мл сметана
1с.л. масло
1 скилидка чесън
сирена по ваш избор - може да бъде ементал, крема сирене, топено сирене, синьо сирене
сол
черен пипер

Броколите се отделят или нарязват на малки розички и се бланшират за кратко във вряща, подсолена вода. Изваждате ги, отцеждате ги и ги оставяте временно настрана.
Загрявате маслото и задушавате за кратко чесъна. След това прибавяте към тях сметаната и изчаквате да кипне. Постепенно към тях се добавят и сирената, като хубаво се разбърква. Когато се получи хубав гладък сос, слагате и готовите броколи в соса.
Братвурсите (ако решите евентуално да изпробвате моята комбинация) се изпържват на тиган и се поднасят с горчица или кетчуп или и двете :-)


четвъртък, 10 декември 2015 г.

Предизвикателство през август - ден двайсет и девети


Ден 29-ти - Спагети "Куатро Формаджи"

Бяха ми се посъбрали различни сирена в хладилника, а и защо не? Италианските ястия са винаги на мода.


200 г спагети (в зависимост от порциите увеличете грамажа)
50 Бергкезе (Bergkäse) можете да го замените с всякакво друго твърдо сирене
50 Ементал
50 Крема сирене
50 г синьо сирене
100 мл сметана
1 скилидка чесън
1 с.л. масло
сол
черен пипер
риган

Спагетите се сваряват във вряща, подсолена вода, като се оставят "Ал-денте".
В малка тенджерка загрявате маслото и задушавате за кратко чесъна. Намалете котлона и добавете сметаната. Постепенно добавяте сирената и хубаво разбърквате. Трябва да се получи хомогенна смес. Овкусете с подправките. След като спагетите се сварят, можете да ги добавите при соса от сирена или да сервирате в чиния и отгоре да полеете от соса. Приятна свежа добавка е ситно нарязан магданоз.
Лесна и вкусна италианска класика. :-)

П.С. Макар и моите сирена да не бяха никак италиански...




Предизвикателство през август - ден двайсет и осми


Днес най-накрая успях да се наспя, чак до 10ч. Пих кафе, четох из интернет разни статии, закусих, сега е ред да мина през блога и да напиша нещо, после ще намеря нещо още по-важно да свърша и така до вечерта. Уф! Имам да уча, да. Всички знаем това усещане, когато всичко друго е много по-интересно и от изключително жизнено важна необходимост точно преди да седнем да учим да се свърши.
Това, което съм приготвяла на 28-ми август, не е било кой знае колко интересно и сполучливо и почти нямам какво да обяснявам, та затова си позволих малко отклонение.

И така - пълнен пипер с яйце и сирене. Сещам се, че тогава ме беше налегнала носталгията отново и ми се ядеше българско! Бях си приготвила и таратор,  но снимките от този ден са с ужасно качество. Единствено тази намирам за мааааааалко по-сполучлива, а и все пак трябва да покажа нещо.
Всички знаете как се приготвя пълнен пипер с яйце и сирене - не е никак сложно. Макар че, при мен, както се вижда от снимката, не се получи много добре. Поизгорял, с повече плънка, но пък беше вкусно.

събота, 5 декември 2015 г.

Предизвикателство през август - ден двайсет и седми


Малко по малко му се вижда края на това предизвикателство. Напоследък хем време нямам, хем и стимул ми липсва, като знам, че така или иначе съм закъсняла с публикациите. Но ще го избутам, няма как.
Та, на 27-ми август съм си приготвяла калцоне. Доста отдавна исках да го изпробвам в пълната му прелест. И макар да не се различава кой знае колко по вкус от истинската пица, все пак има разлика.
За тестото няма да давам обяснения, защотото се замесва по абсолютно същия начин както и при пицата.
Можете да видите съставките и начина на замесване тук.

Съставките за плънката могат да бъдат най-различни - доматено пюре, моцарела, кашкавал, сирене, някакъв колбас, шпеков салам, шунка, бекон, маслини, гъби... Общо взето, всичко, което ви допада като вкус. Не забравяйте и да овкусите с черен пипер, риган, босилек.

Трябва да призная, че не се получи  това, което очаквах, заради една проста грешка. Забравих да добавя мазнина. Да. Абсолютно никаква мазнина. В резултат на което, станаха толкова сухи и донякъде безвкусни. Очаквах, че моцарелата ще се разтопи изкушително и ще допринесе за сочността отвътре, но уви. Тя се беше размекнала, препекла и дори изтекла.
Бях правила вариант на калцоне, в който се пържат, а не пекат. При тях резултаът беше страхотен - хрупкави отвън, сочни отвътре. Може би затова и очаквах, че печеният вариант ще е дори още по-вкусен, а и по-здравословен.



В крайна сметка всички допускаме понякога грешки. Следващият път вярвам, че ще се получат по-добре. :-)