Търсене в този блог

събота, 7 февруари 2015 г.

Пиде


Трябва да призная, че отдавна исках да съживя блога с някоя рецепта, но се оказа, че нямам подходящ снимков материал. Имах хиляди идеи, някои от които успешно осъществени, но или нямах заредени батерии на фотоапарата или снимките не ставаха хубави. Ех, какво да правя, искам нещата да изглеждат добре и вкусно. В края на краищата все пак се сдобих и с добра рецепта, и с що годе сполучливи снимки. Ще ви споделя успешния опит от последното изключително вкусно нещо, което приготвих - Пиде. Пиде е традиционен турски плосък хляб, често с някаква плънка. За нас, българите балканската кухня и в частност турската, не са непознат вкус. Известно е, че доста от ястията, които приготвяме тук, ги има в една или друга вариация в съседите ни. Затова и толкова много ни харесват. Пиде е известно още и като "турска пица".
Вчера, разглеждайки снимки на произволен принцип, попаднах на апетитна снимка на това ястие. Нямаше как да не устоя и да го пробвам веднага. Поразтърсих се все пак из интернет за рецепти, макар и само от външния вид да си личи какво съдържа и как се приготвя. Познайте какво? Можете да сложите всичко, което обичате - от кашкавал, шунка, кайма, до зеленчуци, гъби, различни сирена, яйца и все такива хубави неща. Какво по-хубаво от това?!



Как се приготвя? Веднага бързам да отговоря - много лесно! Ако сте правили някога пица, а се съмнявам, любителите на кулинарията, да не са правили поне веднъж пица, ще ви кажа, че се прави  като пицата.

Необходими продукти:




1 яйце
1/4 кубче мая
2 с.л. кисело мляко
1/2 ч.ч. леко топла вода
2 с. л. олио или зехтин
брашно-колкото поеме
щипка сол
щипка захар

За плънката:

100 г шунка или бекон
150 г кашкавал
1 домат
100 г сирене
черен пипер
риган

Получават се 4 бр. Пиде


Яйцето се разбива. Маята се разтваря във водата, заедно със захарта. В купа слагате брашното и солта. Правите кладенче и наливате разбитото яйце, разтворената мая, киселото мляко и олиото. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса, покрито с кърпа или фолио. Аз го оставих да втаса около час.
През това време можете да приготвите плънката за Пиде.
Когато тестото втаса, се разделя на 4 топки и се разточва тънко върху набрашнен плот. Формата, която трябва да придобие е елипсовидна. Плънката се разполага върху тестото. Накрая краищата се завиват навътре към плънката и се защипват в двата края, получава се формата на лодка, както се вижда на снимките.
Поставят се в намазнена тава или върху лист хартия за печене и се пече в силно загрята фурна за около 15-20 мин.


Ако сте любители на пицата (Силно се съмнявам някой да не е любител :D) то непременно пробвайте този турски вариант. Тестото е мекичко и крехко, а плънката неустоимо се разтапя и разтича... Разбира се, можете да сложите плънка изцяло по ваш избор, така че да получите вашия любим вариант на това лесно и вкусно ястие!

4 коментара:

  1. Невероятно сполучливо пиде. Дори и по-добро от купените в Одрин ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, разбираш, че си се справил добре, когато последват коментари като този! Благодаря!

      Изтриване
  2. Много добре си ги приготвила, Петя! :) И аз веднъж правих, но моите станаха малко по-дебелички и формата им не си личеше толкова добре, както е при теб! Всякакви такива тестени нещица са много по мой вкус.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Честно казано, много не съм се притеснявала дали ще се получи или не, даже не се и замислих, че тестото може да не застане така, както трябва. Понеже тестото е като това за пиците, и го правих на око.
      Такива тестени неща и на мен много ми допадат, особено солените!
      Поздрави и хубава седмица! :)

      Изтриване