Търсене в този блог

вторник, 24 март 2015 г.

Торта за рождения ден на татко - 2


Дълго време се чудих дали да споделя резултата от тазгодишната ми торта-изненада. Понеже си мислих, че не е нищо особено - обикновена сметанова торта. Разглеждайки снимките и припомняйки си всъщност колко вкусна се получи, реших да и дам шанс. Все пак не всички сме изкусни сладкари и можем да си позволим да правим засукани сладкиши и торти. Първоначално исках да пробвам да направя шахматна торта, но вече споменах, че не ме бива много в сладкарството и светлия ми блат се провали, затова и тази идея отпадна. Почвайки тортата, идея нямах с какво ще я украся и въобще какъв вкус да преобладава освен сметановия. В последствие обаче, идеите идваха сами една след друга. Сетих се, че имаме богат запас от различни сладка и конфитюри, които така все не намираме къде да сложим. Имах и дрга идея -  изпитана бърза и много лесна торта, която правих минути преди заминаването си за Германия. Това беше незабравим вкус, който винаги ще помня. Вълненията около заминаването, мисълта, че ще прекарам дълго време далеко от вкъщи и неизвестностите и тази прекрасна лесна торта, която всичко на всичко представляваше просто един по-дебеличък пандишпанов блат, намазан обилно със сметана и отгоре залят със сладко от желирани ягоди. И така ето я и моята торта-изненада за татко.


Разбира се, сега разполагах с повече време и повече възможности за старание. Има нещо особено в приготвянето на тортите. Винаги има някаква празничност, нетърпение да видиш как се е получила, целият процес от поставянето на първия блат, до сиропирането, нанасянето на крема между блатовете, украсата и най-накрая - черешката на тортата, в моя случай - боровинките :D

Ето и как я приготвих.

Необходими продукти за блатовете:

7 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч брашно
2 пакетчета ванилия
3 с.л. какао за какаовите блатове

За пълнежа и украсата:

500 мл сладкарска сметана
1 бурканче сладко от череши (около 400 г)
1 бурканче сладко от ягоди ( 200 г)
сушени боровинки - по желание

Сироп:

2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч вода
50 мл ром



Всички продукти трябва да са на стайна температура. Най-добре ги оставете от предната вечер.
Както вече споменах в предната рецепта за торта за рождения ден на татко, спазвам стриктно рецептата на майка ми за пандишпанов блат. Започва се с яйцата - разбиват се дълго време, около 10 минути. След това се добавя захарта и отново се разбиват с миксера. Брашното и ванилията може да се смесят или да се добавят по отделно. След като се получи хубава гладка смес сме готови да изпечем и първия блат. Фурната се загрява. В тавичка с хартя за печене се изсипва малко от сместа и се пече на 180 градуса за около 15-20 мин., добре е да наблюдавате. Аз исках все пак да направя различни блатове и затова прибавих какао на следващите блатове.
Първият ми блат - този без какаото не се получи много добре - дебел и неравен. Вторият - какаовият стана добре, но беше по-голям от белия. С което и фантазиите ми за по-интересна, шахматна торта се изпариха моментално. В крайна сметка се получиха три блата - 2 какаови и 1 обикновен. Като дори последния го поизгорихме леекичко :-) Установихме, че ако го сиропираме повече, никой няма да забележи.


На снимките можете да видите, че дори и подредена, си личи колко неравен беше белият блат. :-)
Все пак има спасение от това положение - да направиш тортата толкова вкусна, че да не се забелязва дефекта, а и както каза майка ми, не я правя за изложение, а за да си хапнем торта.
 
Окуражена, се заех и със сиропа, при който моментално ми се прокрадна една идея за експеримент и лееко пострадах. Отново от непримиримото ми желание да направя по-интересно нещо. Исках да направя карамелена украса и се изгорих с горещия карамел. Слава Богу нищо сериозно. Поредното доказателство, че не ме бива като сладкар.
Готовият сироп изчаках да изстине и смесих с рома.

Разбих сметаната до готовност. Отделих по-голямо количество за украсата, а по-малкото смесих със сладкото от ягоди и малко от сладкото от череши. Разбих ги добре, за да се смесят и овкусят добре сметаната.

Започнах със сглобяването. Първият блат сиропирах добре. Намазах с ягодово-черешовата сметана, да се получи хубав дебел слой. Пуснах и по някоя друга черешка от сладкото, за цвят и за акцент. Поставих средният блат - светлият. Отново сиропирах и отново нанесох от сметаната, последният блат също сиропирах. Накрая намазах хубаво цялата торта със сметаната, която си бях заделила и се започна с украсяването. Любимата ми част. Исках да стане много семпла торта, без излишна суета. Черешовото сладко, просто разнесох по повърхността, като направих малък бордюр, евентуално ако реши да се разтича. :-) Финалният щрих бяха няколко сушени червени боровинки.


Дори и да ви звучи от моите описания като пълен провал, всъщност не беше. Получи се сочна, ароматна плодово-сметанова торта. Всички вкусове вървяха в пълна хармония. Леко киселият вкус на черешовото сладко беше интересен контраст. Дефектите не направиха впечатление на никой. Татко много и се зарадва и каза, че това е висш пилотаж в сладкарските ми умения :-D  Какво ли пък разбира той
Много ни хареса и едва дочакахме да мине време, за да я разрежем. Аз пък цял ден дебнех слънцето да се покаже, та да направя някоя сносна снимка. :-)

2 коментара:

  1. Много богата на вкусове торта, Пети! Да е жив и здрав рожденика, а ти винаги да го радваш с такива вкусни домашни торти! :)
    И няма значение дали ще е леко неравен блата, важно е старанието, което си вложила. :)
    П.С. Трябва някой път да обсъдим и да обменим кулинарен опит на по кафенце. Когато искаш, ми драсни един мейл, за да се уговорим. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Така е, права си, важно е старанието. :)
      Ще бъде удоволствие за мен, а и аз отдавна си го мислих. :)

      Изтриване