Търсене в този блог

сряда, 14 септември 2011 г.

Печени Зити ~ Baked Ziti



Печените Зити са едно страшно вкусно италианска ястие! Аз съм особен любител на италианската кухня и на самата Италия като цяло. Смело бих казала, че почти няма италианска храна, която да не ми харесва. А тази рецепта се е доказала като изключително съблазнителна, с невероятния аромат, който се носи из въздуха, докато се пече. Днес за пореден път всички останахме възхитени, въпреки че не ги приготвям за първи път. Разбира се, не се намирам в Италия, затова и измених малко съставките и по-точно сиренето, което в италианския вариант е рикота. Заместих го с нашето саламурено сирене, без италианските сирена, съвсем губим вкуса на Италия, но и този вариант също е вкусен. Не съм сигурна дали и този вид макарони (по-правилно е паста, но това абсолютно не е паста, а някакъв вид макарони) са зити, но поне наподобяват тяхната форма. Така или иначе зитите са вид паста от рода на Пене Ригате, с формата на тръбичка, могат да са по-къси или по-дълги. Но е задължително да са тръбички, тъй като се пълнят със соса и докато се пекат не изсъхват, а остават сочни.




Рецептата никак не е сложна:

Продукти за 4 порции:

500 гр паста Зити
200гр сирене
2 големи червени чушки
глава лук
2-3 скилидки чесън
2-3 средно големи домата
сол
черен пипер
риган
босилек

Зитите първо се сваряват, по класическия начин на варене на паста. Внимава се да не се преварят,  знаем за ал-денте, но в този случай, щом ще се и пекат, може би трябва още една степен преди ал-денте да ги извадите в тавичката, в която ще се пекат. След това приготвяте доматения сос. Тъй като не искам доматения сос да надделява над сиренето и чушката, слагам по-малко от него, но ако обичате да има повече сос, увеличете количеството на доматите. Режете лука на ситно, а чесъна се смачква. Нарязвате доматите на кубчета. Запържвате лука и чесъна. Добавяте доматите и овкусявате с черния пипер, ригана и босилека. Къкри на слаб огън около 10 минути. Изсипвате готовия доматен сос върху зитите. Още като приготвите този сос, ще ви дойде апетита, тъй като става много ароматен, благодарение на чесъна и ригана.  Приготвяте пастата от червената чушка и сиренето. Почиствате чушката от семената и я нарязвате на едро, тъй като ще я пасираме. Аз извършвам тази операция на кухнениски робот, като първо смелвам чушката и след това добавям сиренето. Получава се кремообразна консистенция. Добавяме така получената паста от сирене и чушка към зитите и добре объркваме всичко, за да отиде навсякъде от соса и от пастата. Пече се в предварително загрята фурна около 20 минути. Преди да сервирате, поръсвате с настърган кашкавал и връщате да се дозапече.



Добрият резултат е гарантиран, получавате едно неустоимо ястие, с италиански традиции. Остава само да си налеете хубаво италианско вино и да се насладите на чудесата на италианската кухня.

Няма коментари:

Публикуване на коментар