Търсене в този блог

сряда, 11 март 2015 г.

Пълнени гъби


Пълнени гъби. Изглежда лесно на вид за приготвяне, в същото време бързо, идеално предястие или интересно ново мезе за студената бира. И точно такива са. Само че, дори и с ясната представа кое как да направя, пак се подвоумих и потърсих малко рецепти за тях. Първите въпроси, които ми изникнаха бяха, дали сурови да напълня гъбите или леко да ги запека, колко време трябва да се пекат и евентуално няколко идеи за плънки. Оказа се, че първоначалната ми идея за бързо мезе, пълнейки гъбите сурови с плънката, щеше да се окаже, може би леко несполучливо, понеже щеше да отнеме повече време да омекнат и да се изпари водата. Затова, понякога, подлагайки нещата на съмнение, се предотвратяват провалите. В края на краищата се получи много вкусно мезе. Знам, че вариации за плънки съществуват много, но аз ви предлагам моята.

Необходими продукти:

6 големи гъби или 10 по-малки*
3 триъгълничета топено сирене
около 50 г пушен кашкавал
няколко лентички Прошуто или бекон
1 скилидка чесън
100 мл бира
сол
черен пипер
щипка лют червен пипер
олио за намазване


*Тъй като пълнените гъби не бяха планувани, а просто ми се намираха доста малки гъбки, плънката ми е малко ориентировъчна. Аз направих две по-големи и осем от малките.


Гъбите се почистват от пънчетата. В тиган, с малко мазнина, се запържват за кратко, докато добият лек златист цвят. Изваждат се и се подреждат в намазнена тавичка. Във всяка гъба, се поставя тънка филийка чесън, посоляват се и се овкусяват с черен пипер. След това се поставя кубче топено сирене, парченца прошуто и отгоре кашкавал. Понеже ние сме любители на леко пикантната храна, както казва брат ми: "Да е пикантно, да върви с бирата", поръсих накрая и с лют червен пипер, а и придава много примамлив вид на храната. В тавичката добавих маалко бира, може би около 100 мл, за да не са на сухо гъбите, докато се пекат. :-)


 Пекат се около 15-20 мин. в силно загрята фурна. Когато кашкавалът се запече и течността изври почти, пълнените гъби са готови за сервиране. Приятна добавка е ситно нарязани пера пресен лук. Самата гъба е доста сочна, благодарение на чесъна е ароматна, а благодарение на кашкавала, който запечатва всички останали продукти, топеното сирене се запазва вътре, разтапя се добре и е интересната изненада, когато вкусите гъбите. Препеченото прошуто пък добавя интересен хрупкав вкус на пълнените гъби и така се получава много богата текстура. Ех, как добре звучи. Не забравяйте и бирата! Идеално си подхождат. :-)

4 коментара:

  1. Охооо, никакъв алкохол не ми трябва, чудни е тази благинка. ;) Много вкусни гъбки!
    И един съвет - гъбите могат да се хапват и сурови, да си знаеш. Така че и да не се изпекат ама напълно, никак не пречи. ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много, Гери за хубавия коментар! :) А за суровите гъбки знам. Веднъж си бях взела в стола, в Германия, салата от сурови гъби в някакъв сметанов сос, без да знам какво всъщност си взимам. Боднах от тук, от там ама не можах да си я доизям. :D
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Много апетитно мезе, Петя! И съм сигурна, че идеално ще си подхожда с бира. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че са ти харесали пълнените гъби, Светле!
      Много поздрави! :)

      Изтриване