Търсене в този блог

вторник, 14 април 2015 г.

Великден!




Христос Воскресе!






Наканих се на третия ден на Великден да се отбия тук и да споделя снимков материал от тазгодишното празнуване.
Смея да кажа, че съм напълно доволна от подготовката за светлия празник - пъстри яйца, домашни козунаци и пролетни ястия на трапезата.


Експерименът ми с козунако-месенето се оказа изненадващо успешен. И като всеки друг експериментатор, на когото са му харесали произведенията, последваха и други опити, докато уцелиш перфектната рецепта и намериш тайната съставка на най-вкусния козунак. Така и при мен последваха още няколко  вида козунак, като тези козуначени кравайчета и козунакът с плънка от домашно ягодово сладко.
И двата вида козунак бяха замесени от основната рецепта за козуначено тесто, която използвах и се оказа сполучлива. При кравайчетата, разликата е в оформлението, иначе замесването и плънката са както в рецептата, която показах. При тях тестото отделих на по-малки фитилчета, за да се получи по-тънка плитка, която да завием в кръг, с дупка по средата - място за яйцето.



За плънка аз използвах всякакви неща, които ми се намираха - течен шоколад, сладко от смокини, локум, стафиди, сладко.


Беше ми странно и все още ми е, как от толкова много плънка в кравайчетата, накрая пак се падаха тук-там по някоя стафидка и малко парченце локум.


От всички опити, сякаш най-много ми допадна Козунакът със сладко от ягоди. Беше много ароматен и сочен. Сладкото изкушително се разливаше по парчетата и правеше козунака завършен десерт.


Обичам Великден от малко дете. Това беше любимото ми време от годината след Коледа. Шаренето на яйцата, боренето, вкусните козунаци, всички традиции по време на Страстната седмица и събирането на семейството... Особено боядисването на яйцата. Вкъщи ставаше истинска работилница с цветни петна. Един от любимите ми моменти като дете (и все още) е, когато майка ми изважда сварените яйца от голямата тенджера и има някое счупено. Обичах да го хапвам топло още! Друг приятен спомен беше, когато първо боядисвахме нашите яйца, а веднага след това дядо ми, лека му пръст, чакаше да отидем да помогнем при боядисването и на неговите яйца. Падаше едно боядисванееее... . :-)


И до ден днешен, със старание крася яйцата. Даже малко ми се дразнят вкъщи, че много ги крася, после да не ни се искало да ги чупим. Че имат право - имат, но пък и красивите яйца внасят още по-празнично настроение, а и винаги е приятно като изненадаш роднините с интересни яйца. :-)


 В нашия край, най-здравото яйце, оцеляло при боренето с яйца, се казва "борак" .
Яйцето, което съвсем случайно избрах и  нарекох за борак, издържа цели два рунда. След това претърпя погром и се присъедини към събратята си, в зелената салата. :-)


***


Различни по калибър, цвят и сила яйца...


Но не съдете по външния вид - тези дребничките се оказаха доста опасен противник.

Менюто за великденската трапеза, също заема важна част, ако не и най-важната...

Зелена салата с доматено мезе



Яхния от лапад и коприва 



Пиле на бутилка

Пилето, печено на бутилка, заема винаги място на нашите празнични трапези. Оригинален и много ефективен метод за печено пиле. При този начин, пилето се изпича от всички страни, придобива хрупкава апетитна коричка, като плюс, можем да посочим и гарнитурата, която става едновременно с пилето. Което ме подсеща, че трябва да представя рецептата тук някой път. 


Надявам се всички сте имали един хубав, уютен, слънчев и много вкусен Великден! :-)

4 коментара:

  1. Ама защо така съм изпуснала нишката...
    Първо, да ти честитя рождения ден на патерици. Да ти пожелая, Пете, крепко здраве, най-слънчевите усмивки и най-топлата обич! :)
    И искрено да те поздравя за прекрасните неща, които си сътворила. Със сигурност Великден е бил празничен, честит да е!
    Усмихната седмица ти желая. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! И за пожеланието за рождения ден, и за милите думи!
      Желая ти и аз усмихната и спорна седмица! :)

      Изтриване
  2. Имам спомен, че коментирах публикацията, но може би не съм публикувала коментара...
    Както и да е, със закъснение ти честитя празника, Пети, пожелавам ти много здраве и благоденствие, а относно козунаците - справила си се отлично! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Светле! Истински комплимент е да чуя от теб това! :)

      Изтриване