Търсене в този блог

събота, 1 юни 2013 г.

Сладолед


1-ви юни - този така радостен ден за децата! Спомням си, когато бях в детската градина беше голямо тържество за нас. От една страна защото самата детска градина носеше името Първи юни, а от друга, че е празникът на децата. Песни, танци, балони, цветя, лято, череши, ваканция, море, сладолед... все приятни и любими неща от детството. Какъв по-добър повод от това на 1-ви юни да ви покажа едно от любимите лакомства на децата - сладоледът!

Идеята почерпих от един чуден кулинарен блог - Кулинарни фантазии - блогът на Светлето. :)


Никога не съм си представяла, че правенето на домашен сладолед ще е толкова лесно или пък че резултатът ще е невероятен. Рецептата беше ясно и добре показана, доверих се на опита на Светлето и знаех че ще се получи добре. Откраднах си малко време и на спокойствие приготвих чудния домашен сладолед. Веднъж разгадала тайната за правенето му, считам че купеният сладолед ще бъде изместен за дълго от менюто ни.
Ето и рецептата, без никакви промени:

3 яйца
2 пакетчета суха сметана ( 1 пакетче е 60 г)
1 непълна ч.ч захар
400 мл прясно мляко
1-2 ванилии

 Белтъците разбих на сняг, с повечето от захарта. След това разбих жълтъците с останалата захар, а накрая сухата сметана и млякото. Ванилията се прибавя към някоя от останалите съставки. Накрая се смесват всички съставки като се бърка в една посока.
Исках да опитам сладоледа в натурален вид, но и ми се искаше да го обогатя с още някакъв вкус. Исках да е някакъв плодов вкус. В хладилника ми се намираха няколко портокала. Вярно, не им е сезонът сега, но пък са много свежи и подходящи за сладолед и внасят летен вкус. Разделих сладоледа на две части, прибрах в две отделни купи. Настъргах кората на един портокал и прибавих малко ситни парченца от плода. Разбърках добре и прибрах и двата сладоледа в плътно затворени кутии, във фризера. Периодично на няколко пъти го разбърквах, за да не се получат големи парчета лед. И зачаках за резултата. :)
Знаех, че вкъщи ще бъдат много изненадани и нямах търпение да им сервирам от хубавия домашен сладолед.


Портокаловият сладолед стана много ароматен и свеж. Нямам търпение да усъвършенствам рецептата и да добавям нови и различни съставки, за да се получава всеки път уникален сладолед. Такъв, какъвто не можем да открием по магазините. :)


За моя изненада, натуралният вкус - ванилов, се хареса повече и по-бързо свърши. :)
Ваниловият сладолед е по-универсален. Може да се включва в различни други рецепти - в сладоледена торта, в Кафе Гранита, или в известния десерт Аляска, който мисля да пробвам някой път.
Не се колебайте, ако искате да изненадате любимите си хора, пригответе им уникален сладолед, по техен вкус. Няма по-лесно нещо от това да зарадваш другия. :)))

5 коментара:

  1. Аз преди около седмица забърках един със заквасена сметана, банан, черен шоколад, ромова есенция иии канела :D Естествено, сама си го ям, така че непременно ще пробвам твоята рецепта за класическия ванилов! (:

    ОтговорИзтриване
  2. Хехе, много се радвам, че си изпробвала рецептата и че си доволна от резултата. :) Най-бързо вкъщи свършва шоколадовия. :D И аз ще пробвам нови вкусове, но все не ми остава време, а и покрай тази сесия, която наближава.. :( Но лятото тепърва ще ни радва с ароматни плодове, така че ще експериментираме. ;)
    Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Задължително трябва да се опита и шоколадовия :). А сесията наистина заема по-голямата част от времето ни, но затова пък по-добре ще оценим ваканцията и свободното време. :)

      Изтриване
  3. дойде ли лятото ,гледам да правя сладолед,защото няма по-хубав от домашния!!!!
    записвам си рецептата и ще се пробва
    хубава седмица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Една от многото хубави черти на лятото е точно яденето на сладолед :D
      Надявам се да се хареса домашния сладолед :)
      Весела седмица!

      Изтриване