Търсене в този блог

вторник, 2 декември 2014 г.

Салата с цвекло, моркови и запечено сирене


Идеята за тази салата дойде съвсем логично като продължение от факта, че ми се намираше цвекло и отдавна исках да го изпробвам, трябваше да се бори настинка, необходими бяха витамини и разбира се, любопитството от нови комбинации и резултати. Като споменах настинка, от някъде бях разбрала, че настърган морков със зехтин и лимонов сок набавя витамини, а и е страшно вкусно и просто за приготвяне. Реших да обогатя с цвеклото, а сиренето беше вкусен бонус към салатата. Вариации на салата с моркови и цвекло има много, аз ви предлагам този вариант, който е много лесен и вкусен.

За 2 порции:

3  моркова
1 глава средно голямо цвекло
200 г сирене
сока на половин лимон
няколко маслини за украса
стръкчета магданоз
сол
черен пипер
зехтин на вкус

Морковите и цвеклото се почистват, измиват и настъргват на едро ренде. Овкусяват се със солта, лимоновия сок, зехтина, черния пипер. Разбърква се добре, аз използвах ръцете си, за да се смесят съставките по-добре.
Сиренето се нарязва на квадрати или правоъгълници с дебелина около 1 см. Подсушава се върху кърпа. Тиганът се загрява, струйка зехтин и сиренето се запича до златисто. Внимателно го обръщате, защото поумеква от топлината. Когато е готово, поднасяте го със салатата и сте готови.  :-)


Трябва да споделя, че усмивката, без да искам се е получила. :-) Салатата е идеална за зимните вечери, поднесена с чаша бяло вино или ракия, без съмнение ще разнообрази менюто ви, внасяйки полезност и цвят.

2 коментара:

  1. Много обичам тази салата - свежа и полезна! Приготвих пърленките през почивните дни, като ги поднесох след изпичане с чесново масло. Не стигнаха до снимки, но си ги хапнахме с удоволствие. :)
    Поздрави и много коледно настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, радвам се много! :) Надявам се щом не са стигнали до снимки, значи са свършили бързо и са ви харесали. Аз снощи пробвах версия със сирене и кашкавал. Несъмнено чесновия аромат ги прави неустоимо привлекателни!
      Поздрави и на теб, Светле!

      Изтриване