Търсене в този блог

петък, 2 септември 2011 г.

Емпанадас

В контраст с предната публикация, ще ви представя една страхотна лятна латиноамериканска рецепта. Като любител на испанската и мексиканската кухня, все си намирам по нещо, което лесно може да бъде приспособено с нашите вкусове и налични продукти. Разгледах доста варианти за приготвянето на емпанадите и си харесах една лесна рецепта. За съжаление имам ужасния навик да си записвам рецептите на различни листчета, които разбира се, след това губя... И сега трябва да я събирам парче по парче от спомени. Добре, че ги приготвих два пъти и имам богат снимков материал, за да се подсетя какво слагах. Впечатленията ми от тази рецепта са, че тестото за еманадите не се прави по някакъв сложен метод, а  за плънката има много вариации. За първи път, когато ги приготвих, направих плънка от пилешко месо, но може да се сложи и кайма, или накълцано телешко месо. 

1. Вариант 



За тестото:
250-300 г пресято брашно
1 жълтък
100-120 г масло или маргарин
сол на вкус
малко вода

За плънката:
една голяма глава лук
2 скилидки чесън
200 г пилешко месо
1 зелена чушка
1 домат
1 морков
100 г маслини
1 люта чушка
магданоз
черен пипер
сол

Замесва се тестото - брашното, маслото, добавя се жълтъкът, сол и вода. Ако се получи по-твърдо, се добавя малко вода. Оставя се за 30 минути в хладилника. През това време може да се приготви плънката. Нарязва се лука на ситно и се запържва, добавя се накълцаното месо, овкусява се със солта и черния пипер. След това се прибавят нарязаните морков, зелена и люта чушка. Задушават се за кратко. Добавя се чесънът и доматът. Накрая се слагат и маслините с нарязания магданоз. След като е минала кратката почивка за тестото, го разточвате на дебелина около 1 см. Отрязвате с кръгла форма (купичка или по-голяма чаша, или специален ринг...каквото ви се намира, аз използвах купичка). Големината на диаметъра е по желание... Но мисля, че 7-8 см са добре. Слагате плънката в единия край, намокряте краищата и залепвате.


Пече се в предварително загрята фурна около 20 минути, все пак следете печенето. Различно е времето при различните фурни. :)

2. Вариант


Вторият начин се различава единствено в плънката. Вместо пилешко месо, с кайма. Тестото се прави по същия начин. Подробният списък за плънката с кайма:

200 г кайма
глава лук
2-3 скилидки чесън
1 морков
1 зелена чушка
1 люта чушка
1 домат
маслини, около 80-100 гр
магданоз
черен пипер
сол


Запържва се лука, след това каймата. Зелената чушка се реже на тънки ленти, морковът  на кубчета и лютата чушка на ситно. Задушават се за малко. Добавя се чесънът и доматът. Накрая се слагат и маслините с магданоза.


И резултатът:


3. Вариант

Даа, тествах и един трети начин за приготвяне на вкусните емпанадас. Прочетох разни неща из интернет, и разбрах, че в различните страни се приготвят по съвсем различен един от друг начин. Та, попаднах и на сладък вариант, в който за плънка се слагат различни плодови плънки. И ето моят сладък вариант с кайсии:


Получи се като кифлички, но тестото е същото, както при солените, с изключение на това, че добавих захар. За да се получи по-пълна рецепта, ще го напиша отново:

 За тестото:

250-300 г пресято брашно
1 жълтък
100-120 г масло или маргарин
100 гр захар
малко вода

За плънката:

половин кг кайсии
100 гр захар
щипка канела
някакви ядки по желание

Тестото се замесва по същият начин, както по-горе споменах. Оставя се за кратко в хладилника. След това се разточва на кръг, с дебелина около 1,5 см, разрязва се на триъгълници.
Кайсиите се нарязват на тънки резенчета и ги оставяте да покъкрят на слаб огън. Поръсвате ги със захарта и канелата. Бъркате постоянно. Накрая се слагат и ядките. След около 10-15 минути, когато се поизпари малко сокът на кайсиите, сваляте от котлона. На всеки триъгълник от тестото, слагате по малко от сместа, навивате, както се навива кифличка.



Поръсвате ги със захар и се печат в загрята фурна около 20-25 минути.

Впечатленията ми за еманадите са доста добри. Сравнително лесно се приготвят, стават много вкусни, пък и само това, че ги приготвих няколко пъти, потвърждава успехът им. Обичам такива рецепти, които успяват да получат приложение в менюто ни. Споменах на една приятелка за еманадите и нейното внимание беше успешно привлечено, след което тя ми сподели, че е направила успешен опит, даже няколко пъти. Така тези невероятни емпанадас си спечелиха достойно място в списъка с любимите ни чуждестранни ястия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар