Търсене в този блог

вторник, 15 април 2014 г.

Пълнени чушки по мексикански


Chiles rellenos, както е оригиналното име на това ястие е ястие от пълнени чушки със сирене или месо и панирани в яйце и брашно. Да, това на снимката изглежда съвсем различно от това, което ви описах тъй като го приготвих по памет, гледайки как мексиканците го правят, без да съм следвала някаква рецепта. Оказа се, че те са го направили в този вариант за по-лесно, понеже готвиха за едно съзтезание и храната трябваше да стане бързо. Този семестър в интернационалната ни група има много мексиканци (за което съм много доволна :D) та покрай тях се опитвам да се запозная още по-подробно с любимата ми мексиканска кухня.
Всъщност чушките и в този вариант никак не са зле, но задължително ще трябва да опитам и оригинала, който много напомня на нашите пиперки бюрек.
Аз ги пробвах в два варианта - с кайма и гауда + домати.



Това, което ви трябва са няколко чушки и плънка по желание. Този вид чушки, които използвах аз, не ми хареса много, но тук единствено се намират тези, наподобяващи камби, които са много месести и сочни... и малко блудкави. И все пак ето какво използвах аз:

3 бр. чушки
150 г кайма
2 средни глави лук или една голяма
около 100 г сирене Гауда (и кашкавал ще свърши работа)
2 средни домата
сол
черен пипер
зелен лук по желание

Първото, което трябва да направите е да изчистите чушките, да ги разполовите на две и да ги запечете на тиган в много малко мазнина.
За плънката с каймата - запържете една глава лук, а след това и каймата. Овкусете със солта и черния пипер. Накрая добавете  гаудата. След като се разтопи напълно, пълните чушките със сместа.
За плънката с доматите - запържете лука, добавете нарязаните на ситно домати и гответе докато сокът на доматите се изпари. Отново овкусявате. Накрая  добавяте гаудата и изчаквате за кратко  да се разтопи. Пълните чушките и сте готови. :) Пресният лук можете да нарежете на ситно и да поръсите за украса. Разбира се не изключвам вариант,  който можете да смесите и двете плънки и да стане дори още по-вкусно.
Плюсовете на тази рецепта са, че е много лесна, става много бързо и може да се сготви порция и за един човек. Успешно се комбинира със зелена салата и таратор. Така че, следващия път, когато се чудите какво да ядете за обяд или вечеря, нямате извинение :-Р

Няма коментари:

Публикуване на коментар