Търсене в този блог

сряда, 13 май 2015 г.

Пролетен галет със спанак и сирене


Сезонът на всички прекрасни зеленини е в разгара си. Чудесен свеж спанак, пресен ароматен чесън и лук, крехък копър, лапад, и хрупкава маруля. Всяка гледка като тази се превръща в малък празник за кулинарната душа. Изобилие от маруля и копър цари тази година в нашата градина. Дори рима се получи :-)




Тази пролет доволно се радвам на спанака от градината вкъщи. Очаквах го да порасне с огромно нетърпение и само гледайки тънките, непораснали все още листчета, вече ми се въртяха в главата хиляди идеи как да го сготвя. Изпробвах заплануваните рецепти една след друга, но горкия спанак не може да ми насмогне... А има и още за изпробване, но аз търпеливо ще го изчакам.

Стига съм ви говорила обаче само за спанака, нека да намеся и масленото тесто за рецептата днес. Обичам да работя с маслено тесто и си се чудих защо от толкова много време не бях правила нищо с него. Получава се толкова лесно, става толкова крехко, а ястията с него стават много вкусни. Отдавна исках да направя и някаква рецепта за галет, дали сладка или солена, зависеше от продуктите, които ми се намираха под ръка. Свежият спанак беше добра предпоставка за това.

Необходими продукти за тестото:

Получават се 4 бр.

200 г брашно + още малко за месене
125 г масло или маргарин
1 яйце
щипка сол
1-2 с.л. студена вода


В купа пресейте брашното и добавете солта. Сложете от студеното масло, което предварително сте нарязали на малки кубчета и претрийте брашното с маслото, до получаването на маслени трохи. След това счупете яйцето вътре и прибавяйте водата малко по малко, ако тестото е по-сухо и не се слепва. Ако стане твърде лепкаво, добавете малко брашно. Масленото тесто няма нужда от много месене, необходимо е да го месите само докато се слепят всички съставки и се получи хомогенно тесто. След това го прехвърлете в купа, покрийте с прозрачно фолио и приберете в хладилника. Тестото трябва да се охлади поне за 1 час.

През това време можете да приготвите продуктите за плънката.



Плънка:

300-400 г спанак
1 малка глава сух лук
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
връзка копър
150 г краве сирене
50 г топено сирене
50 г кашкавал
4 яйца
сол, черен пипер на вкус
2 с.л. олио

Измийте хубаво спанака, ако има големи дръжки, почистете ги и го отцедете хубаво от водата.
Нарежете на ситно лука, чесъна, пресния лук и копъра. Загрейте олиото в тигана и запържете сухия лук. След това добавете пресния лук, чесъна и накрая след като са поумекнали, сложете и спанака. Овкусете със сол и пипер. Задушаването на спанака е за много кратко - 2 до 3 мин. Той е много крехък зеленчук и няма нужда да се готви дълго време. Оттеглете от котлона и поръсете с копъра. Оставете да изстине хубаво, важно е плънката да е напълно охладена, иначе тестото се размеква и разпада и не може да се работи с него нормално.

Загрейте фурната.
Върху хартия за печене разточете масленото тесто. Изрежете 4 окръжности с нож и  купичка или на око, не е важна толкова формата, така или иначе краищата се завиват навътре, а и колкото по-неперфектна форма придобие, толкова по-вкусно и натурално изглежда. Преместете хартията за печене, заедно с окръжностите маслено тесто в тавичка. Не правете грешката да ги подредите с продуктите директно върху плота. Не че няма да се справите с преместването, но е малко по-стресиращо, а и можете да им развалите формата.
Аз исках да се предпазя от евентуално намокряне на тестото и затова най-отдолу поставих сиренето.
Върху него сложете малко от спаначената смес, като оставите празен малък ръб по края, за да можете след това да завиете галета. Най-отгоре наредете кубченца топено сирене и кашкавал.
Аз много се чудих дали да чукна яйцата върху суровите галети, или  да ги запека малко и след това да сложа яйцата. Направих по втория начин, за да избегна евентуално препеченото яйце и твърде недоопечено тесто.


Завийте краищата на галета навътре, като леко прищипвате, за да се накъдри и да се оформи като гнездо. Полейте със струйка зехтин и сложете да се пекат за около 10-15 мин.
Когато забележите, че тестото е порозовяло и са почти готови, но не напълно, извадете ги, направете малки кладенчета в спаначената плънка и счупете по едно яйце във всеки галет.
Продължете печенето за около още 10 мин.

Забележки:

При подготовката на това толкова лесно ястие, обаче аз допуснах няколко грешки и реших да ви ги споделя, за да не ги допуснете и да получите максимално вкусно и добро ястие.

1. Замесих тестото с маргарин, защото не ми се намираше масло. Другия път бих го направила с масло, ще стане много по-ароматно и крехко. Въпреки това обаче, тестото се получи леко като многолистно, личаха си пластовете, което приятно ме изненада.
2. Следващия път ще разточа тестото още по-тънко, тъй като при сгъването се бяха получили доста дебели участъци, които в последствие бяха доста сухи.
3. Задължително направете кладенче в продуктите, за да не ви се озове яйцето в тавата, както се получи при мен с първия галет.
4. Внимателно наблюдавайте яйцето, минутка повече и става много сухо. Зависи как вие предпочитате яйцата, но ние обикновено ги ядем по-рохкави, а аз ги препекох.

В крайна сметка съм доволна от резултата, плънката беше вкусна, спанакът внася сочност, топеното сирене се размеква и дообогатява вкуса, тестото се изпича и става хрупкаво. Дори и студен, галетът е вкусен и ако случайно ви остане, може да го хапнете и за закуска. :-)

2 коментара:

  1. Галет и аз не съм правила, но много ми се иска да приготвя някакъв с тиквички! :)
    Твоето предложение е много апетитно, Петя, много ми харесва! За съжаление в градината на баба тази година няма спанак, иначе и аз исках да приготвям банички и това онова с него... но друг път. А на пазара не съм уцелвала свеж и хубав спанак.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъкмо сега идва сезонът на тиквичките, Светле! Ще бъде добър повод да го изпробваш. А и за мен също, бих искала още малко да поекспериментирам с галетите, включително и да пробвам сладък вариант с пресни плодове. Аз също не забелязах тази година свеж спанак, странно.
      Хубав и изпълнен с много вкусотии уикенд ти пожелавам! :)

      Изтриване