Търсене в този блог

вторник, 16 юни 2015 г.

Ягодова лимонада и ягодов шейк


Истинска плодова вълна ще залее блога скоро. Започвам с предложение за две освежаващи напитки, за да не ви е жадно, докато четете следващите предложения.
Тази година ягоди и череши изобщо не липсват в нашата градина. А това и означава, че има достатъчно материал за компоти, сладка, сладкиши, напитки и всякакви други плодови експерименти. Истински разкош за готвача! Или не съвсем...
Бях събрала различни идеи, подходящи за тези плодове, но не мога да насмогна да ги осъществявам. Последните няколко дни всичко, което е пред очите ми е в червено, трябва бързо да се действа, защото плодовете не търпят много, особено в горещото време и малко или много им се наситих. Това не ми пречи обаче да ви споделя какво забърках аз през последните дни от ягодите и черешите.
Споменавайки жегите, е време да ви покажа две разхлаждащи плодови напитки. Общото между тях са ягодите и насладата, която носят.

Първата от тях е домашно приготвената ягодова лимонада с мента, мед и лимон.

Необходими продукти:

500 г ягоди
4-5 листенца мента
2 с.л. мед
1 лимон
500 мл газирана вода

Ягодите се измиват и почистват от дръжките. Пасират се или се смилат в кухненски робот. Към тях се добавя изцеденият лимонов сок, медът и листата мента и отново се пасира.
Ягодите могат дори да бъдат намачкани с вилица, но тогава рискувате да имате по-едри парченца плод.
Накрая допълвате с газирана вода. Прибавете кубчета лед за още по-голяма свежест.


Изключително лесна, оригинална и полезна идея за домашна лимонада. Ментата и ягодите си подхождат много. Още когато бяхме набрали първите за сезона ягоди, майка ми беше поставила връзка мента върху купата с ягоди и осъзнах колко хубаво се смесват и допълват двата аромата - сладникавият на ягодите и свежият ментов. Тогава ми дойде идеята за някакъв десерт, включващ двете. След това ще ви покажа и още едно лятно предложение за десерт с ягоди и мента.

Следващата напитка е позната и любима на всички. Рецепта за нея едва ли ви трябва, но все пак е подходяща, за да я включа в поста за летните плодови напитки. Това е ягодовият шейк.


Необходими продукти:

600-700 г ягоди
500 мл прясно мляко
2 с.л. захар

Ягодите се смилат в кухненски робот или се пасират, заедно със захарта. Постепенно се добавя и млякото. Поднесете с кубчета лед и резени ягоди.
Ягодовият шейк е разхлаждаща и засищаща напитка и може да бъде приготвен по всяко време през годината, ако ви се намират малко замразени ягоди.


Истинско удоволствие в хубавото лятно време, са ягодовите напитки, приготвени с градински ягоди и поднесени в градината. Малките наслади в живота ни.


Следва продължение...

4 коментара:

  1. Тази година открих за първи път домашния ягодов шейк и е толкова вкусно нещо, а не знам защо преди не съм се сещала да правя. :) И лимонадата, и шейка ми харесаха много, както и снимките. :)
    Поздрави, Петя! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле! Ще ти се скарам, бързо да наваксваш с прекрасния домашен ягодов шейк. Шегувам се разбира се, ти толкова изкушителни ягодови предложения си ни поднасяла, че за единия ягодов шейк ли ще те смъмрям. Вкусен е, наистина много. Радвам се, че са ти харесали моите ягодови снимки!
      Поздрави :)

      Изтриване
    2. Малко спам отново. Не знам защо не съм се сещала да правя преди, май все не стигах до там и си ги хапвах просто така или с малко мед, ако не са достатъчно сладки. За жалост домашни нямаме, та си купуваме, но пък вече взеха да преминават и чак догодина ще си наваксвам с тях още... Искам да ги има през цялото лято, но уви.. няма. :(

      Изтриване
    3. Да продължим спама. Да, разбирам напълно, преди няколко години и ние нямахме никакви ягоди и купувахме колкото да ги опитаме. Тогава успявах да заделя малка шепа и да направя шейк, но за други десерти не е имало достатъчно. Както казваш, те свършват много бързо, просто като си ги хапваме така.
      Сега ще дойдат и други плодове и пак ще има почва за експерименти! :)

      Изтриване