Търсене в този блог

сряда, 24 юни 2015 г.

Галет с череши


Идеалният летен десерт! Лесен, бърз, сочен, цветен, хрупкав, свеж, леко кисел, но предимно сладък...

Няма как да не сте разбрали досега, че аз си падам по лесните десерти, а галетът с череши е поредният любим мой десерт. Има си от всичко - хрупкава ароматна коричка, сочни череши, плодов вкус. И най-вече - става за минути!
Бих го препоръчала както за начинаещи, които искат да блеснат пред някого, така и за напреднали кулинари, които желаят да си починат за малко от "по-сериозните" десерти и ястия.


Чудя се как досега не бях го пробвала. Гледала съм стотици снимки на разтечени изкушително запечени плодове, извън хрупкавата коричка на галета. И ето, най-накрая се наканих да пробвам, а и да ви споделя успешния си опит.

Необходими продукти:

~ 350 г брашно
 3 с.л. маргарин или 125 г студено масло
щипка сол
2-3 с.л. захар
студена вода

500 г обезкостени череши
3 с.л. захар
1 с.л. нишесте
1 ванилия


Пресява се брашното в купа. Към него се добавя солта, захарта и маргаринът на малки части. Съвсем грубо размесвате брашното с маргарина, докато станат едри трохи. Постепенно добавяте ледената вода. Най-важното при приготвянето на масленото тесто е малкото месене и студените маргарин и вода. Месете, докато се оформи на топка, дори и да не изглежда гладко - колкото по-грубовато, толкова по-добре. Приберете във фризера за около двайсетина минути.

Смесете черешите със захарта, нишестето и ванилията.
Върху хартия за печене, разточете тестото на тънък лист. Не е важно каква форма ще придобие.
Върху тестото поставете черешите, като оставите празен ръб, за да може да се завие галета.
Завийте навътре тестото, като леко го прищипвате, за да придобие кръгла форма, да запази вътре вкусните череши и да ги предпази от изтичане.


Накрая поръсете още малко захар по ръба.
Печете в загрята фурна за около 45-50 минути, докато черешите заврат в средата.


Неописуемо вкусен и сладък аромат се носи от фурната. Това е черешовият аромат на лятото, в комбинация с ванилия. Ако  го поднесете и с топка ванилов сладолед, то удоволствеито ще бъде пълно.


Пожелавам ви незабравимо, весело, сладко, слънчево, ароматно, изпълнено с приключения лято! :-)

4 коментара:

  1. И с вкусотии да е пълно лятото - като този чуден галет, Пете! Как хубаво си го накиприла с червени съкровища вътре...
    Окапах се, да знаеш. :) Изглежда наистина неустоимо!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Гери, нека лятото е пълно с всякакви вкусотийки!
      Колко точно си го описала само - летните плодове са истински съкровища, а приготвени под формата на десерт, наистина стават изкушение! :)
      Хубаво лято, ти пожелавам и поздрави! :)

      Изтриване
  2. Аз имам още доста череши и се чудех какво да приготвя. Май ще пробвам точно твоята рецепта, защото изглежда изключитлено добре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гисчо, това е истински комплимент за мен! Радвам се, че галетът ти се е харесал! :)

      Изтриване