Търсене в този блог

вторник, 7 юли 2015 г.

Патладжани по италиански




Лятото може би е един от най-благодатните сезони, който ни дарява с всякакви вкусни, разнообразни и полезни зеленчуци. Градините  и пазарите са пълни със сочни червени домати, свежи краставици, крехки тиквички, и вкусни патладжани. Възможностите за експериментиране са безкрайни.
Веднага щом чуя за патладжани, тиквички и домати, в съзнанието ми изниква думата лято, а след него и жега, хранене навън, лека храна, която включва повече зеленчуци, отколкото месо, а и малко време за приготвянето й.
Тази рецепта знам доста отдавна и съм я приготвяла няколко пъти вкъщи. Като последният опит беше най-успешен и пожъна успех. Последва и заветното изречение : „ Пак ще направиш от това, че беше много вкусно”. 
Италианската кухня е богата на всякакви ястия, които малко или много се доближават до нашия вкус или ние сме се нагодили към техния. Както и да е,  това ястие съвсем спокойно може да бъде причислено и към българските ястия, защото включва съвсем традиционни за нашата страна, продукти.
И тъй като го запомних като част от италианската кухня, представям ви го като Патладжани по италиански. 




Необходими продукти:

2 средно големи патладжана
300 г доматено пюре
2 яйца
150 г брашно
180 г галета
100 г кашкавал
2 скилидки чесън
Сол, черен пипер на вкус
Риган




Патладжаните се почистват от дръжките и измиват добре.
Нарязват се на шайби, с дебелина около 1 см. Посоляват се и се овалват  първо в брашното, след това в яйцето и накрая в галетата.
Загрява се дълбок тиган с олио и патладжаните се пържат до златисто. След това се изваждат върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
В тавичка, разнасяте хубаво доматеното пюре, то ще послужи като сос към патладжаните.
Ако не разполагате с доматено пюре, можете да си направите и от пресни домати. Нарязвате ги  на ситно, поставяте ги в тенджерка или касерола, с малко олио, овкусявате ги и ги оставяте да врат, докато голяма част от водата им изври и се сгъстят.
Нарязвате чесъна на филийки или на ситно и го добавяте към доматеното пюре в тавата, за да го ароматизира. Поръсвате със солта, черния пипер и ригана.








 Накрая, подреждате панираните патладжани върху доматеното пюре и върху всяко кръгче патладжан, поставяте резен кашкавал. Тук се сещам, че би било още по-италианско и вкусно, ако сложите парче моцарела.
Печете в предварително загрята фурна за около 20 мин. Колкото кашкавалът да се разтопи и вкусовете да си взаимодействат. 






След като извадите тавата от фурната, ще усетите аромата на Италия… чесънът, който идеално си акомпанира с доматите, ригана, патладжана и кашкавала. Патладжаните са се запазили хрупкави и сосът внася лека киселина и идеално допълва вкуса. Може да бъде поднесено и като самостоятелно или като гарнитура, като вкусен обяд или лека вечеря. :-)

2 коментара:

  1. Ех, че е лятно и ароматно при теб, Петя! :) Много апетитно ястие, патладжани тази година още не съм правила, но се надявам, че ще намеря време и за тях. :–)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще намериш Светле, между някой и друг десерт, ще ми бъде интересно да видя какво си изпробвала. :)
      Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване