Търсене в този блог

четвъртък, 15 септември 2011 г.

Доматена супа


Доматената супа е една прекрасна лятна лека храна. Лесно се приготвя и е невероятно вкусна, ако е приготвена с домати, откъснати от градината. Каквото и да си говорим, домашно отгледаните зелечуци имат съвсем различен вкус. Точно такива ястия, като доматената супа, гаспачото, таратора или салатата, винаги са спасявали положението, когато си много гладен, но не ти се правят сложни гозби, хващаш няколко зеленчука и без много обработка, се получава нещо изкушително и за окото, и за небцето. Обичам простите рецепти, които са много вкусни, стават за минути и правят впечатление, че са сложни...
 Ако сте решили да пробвате тази вкусна лятна супа, ще ви трябват:


 За 2-3 порции:

2-3 едри домата
малка глава лук
1-2 скилидки чесън
1 червена люта чушка
магданоз
сол
черен пипер
риган
няколко маслини


Започваме с доматите. Правите с ножа тънки прорези като хикс, от отбратното на дръжката на домата, пускате ги за няколко секунди във вряща вода. Веднага ги изваждате и ги охлаждате в студена вода. Тази моя любима операция е "шокиране". Та, шокирането на домата се прави с цел да се обели по-лесно. След като доматите са обелени, ги режем на кубчета. Лука, чесъна и чушката режем на ситно. Загряваме малка тенджерка с малко зехтин. Запържваме лука и чесъна. Посоляваме, добавяме черния пипер и ригана. Прибавяме чушката, след кратко задушаване, слагаме и доматите. Разбърква се добре, покрива се с капак. Намаляваме огъня и оставяме малко време доматите да си пуснат сока. Около 10-15 минути и супата е готова. Пасира се, подправя се с малко черен пипер, поръсвате наситнен магданоз. По желание, може да се сложат и ситно нарязани черни маслини. Допълват още повече вкуса. Поднасяте с леко препечена филия хляб и ето един страхотен летен обяд...или вечеря. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар