Търсене в този блог

сряда, 14 септември 2011 г.

Къпинов Чийзкейк






Чийзкейкът е един от най-лесните десерти, който става изумително вкусен. Като казах лесен, имам предвид този вариант, в който всички продукти просто се смесват и се получава този страхотен десерт. В този случай не се прилага никаква термична обработка  (ако не броим топенето на маслото ), което е и най-хубавото. . . Но колкото и просто да звучи това подреждане на съставки, има си и някои тънкости. Първоначално, за да се постигне класическата стегната кръгла форма, е хубаво да се снабдите с тавичка, на която и се маха дъното. Вярвайте ми, заслужава си заради десерт като този, да си я купите, ако нямате  вече такава. След това няма да съжалявате. Уникалното във вкуса на чийзкейка е крема сиренето. Затова не правете компромиси, а намерете възможно най-хубавото крема сирене и не го щадете, колкото повече, толкова повече, казал Мечо Пух. Другата важна неизменна част, за да получите изкушителния десерт, е топинга. Важно е какво количество ще сложите, за да не стане безвкусен или пък прекалено сладък. И основната част в приготвянето на чийзкейка е... старанието. Аз например отлагах приготвянето му дни наред, докато не си спечеля необходимата нагласа. Ще кажете, чак пък толкова... да, ама когато се готви със старание и с онова приятно очакване какво ще се получи, си е важна подходящата нагласа. Пък и аз не съм особено добра в правенето на десерти, така че ми беше важно и да не се проваля. И ето какво ви трябва за къпиновия чийзкейк:

 200-300 гр бисквити
400 гр заквасена сметана
3-4 пакетчета крема сирене
~1 бурканче сладко от къпини
 1 пакетче масло

Мерките ми не са точни, заради диаметъра на тавичката, в която ще се прави. В зависимост от това, дали искате да стане по-висок и по-малък, или пък по-голям и по-тънък. Моята тавичка беше с диаметър около 18 см. Затова се получи тънък, но голям. Въпрос на предпочитания.
Започвате с бисквитите. Добре е да се смелят, настържат или натрошат на ситно. Аз използвах бисквити с вкус на ванилия, но ако имате други предпочитания, изберете си с друг вкус. Маслото се разтапя. Смесвате натрошените бисквити с разтопеното масло. Трябва добре да се объркат, за да не останат сухи бисквити. Изсипвате тази смес в тавичката и я разпределяте равномерно. След това започвате с дланта да притискате плътно към тавичката, необходимо е за да се получи по-цялостен блат, тъй като маслото като стегне ще спои бисквитените трохи, и когато режете парче от кейка, ще се изважда по-лесно. Можете дори да оформите ръб около стените на тавата. Следващата стъпка е да се смесят добре заквасената сметана и крема сирената. Най-добре свършете това с миксер. Изсипвате внимателно сместа върху блата от бисквити. Изглаждате да се получи равна повърхност. Последната стъпка е топингът. Той определя и вкуса на чийзкейка. Тъй като ми се намираха страхотни домашни къпини, нямаше начин да не се възползвам от тях. А къпините са толкова вкусен и ароматен плод, че още когато бяха зелени, ги чаках с нетърпение да узреят и да направя нещо с тях. Да не говорим за страхотния цвят, когато пуснат сока си. Получава се невероятна комбинация с белия слой сметана и крема сирене.





Приготвих си желе, като използвах GelFix на Dr.Oetker. Прави се по указанията на пакетчето. Получава се страхотно желирано сладко. Тъй като къпините имат едни семенца, които дразнят, е добре да се прецедят през цедка, преди да се приготви сладкото. Получава се по-фин завършек за десерта. А относно това, колко от сладкото трябва да сложите, е въпрос на моментна преценка. Трябва да се покрие целия слой с крема сиренето и заквасената сметана, но да не се получи прекалено дебел слой сладко, чийзкейкът става прекалено натрапчиво сладък.


Готовият чийзкейк се прибира в хладилника и престоява няколко часа. Добре е да престои цяла вечер в хладилника и на другия ден чак да се сервира, за по-сигурно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар