Търсене в този блог

вторник, 1 ноември 2011 г.

Фусили със сушени доматчета



В предната публикация споменах, че вкусните сушени доматчета веднага намериха приложение в рецепта. И ето я и нея. Невероятно вкусна, лесна, бърза и универсална! Стига да разполагате със сушени домати. Може да се приготвя от всякакъв вид паста, но мисля, че фусилите (или спираловидна паста) са много подходящи. Няма сосове, няма сложни обработки, единствено се вари пастата, а останалото се добавя направо в чиниите. И ето какво е необходимо:

За 2-4 порции:

1 пакет Фусили
1/2 чаена чаша сушени доматчета
2-3 скилидки чесън
100-150 г маслини
200 г саламурено сирене (може и някакво друго)
зехтин
риган


Първо се сваряват фусилите, по стандартен начин - във вряща, подсолена вода, с малко зехтин или олио в нея. Варят се толкова време, колкото е написано на указанието на пакета. Отцеждат се и се слагат направо в чиниите. Ако сушените домати не са били съхранявани в бурканче със зехтин, е добре да бъдат накиснати малко във вода, след това се изцеждат, нарязват се, и се слагат върху пастата. Ако са били в зехтин, директно ги слагаме. Тъй като моите са чери и са малки, ги слагаме директно така, без да се режат. Счуквате скилидките с нож, наситнявате и поръсвате. Обезкостявате маслините и ги добавяте. Натрошавате сиренето, поръсвате. Накрая  овкусявате с малко риган и поливате деликатно със зехтин. Получава се изкушително ястие, в италиански стил. Вкъщи толкова е станало любимо, че е традиция всеки път, когато се прибера, то да се приготвя. Така че, ако разполагате със сушени доматчета, непременно трябва да се изпробва...

Няма коментари:

Публикуване на коментар