Търсене в този блог

вторник, 1 май 2012 г.

Буритос


Първо да ви честитя днешния 1-ви май! :))) Трудете се, работете, правете всичко, което искате/стига да е смислено/ дори и нещата да изглеждат сложни, не се отказвайте и само тогава ще успеете! :)
А сега към публикацията...
Ех, Мексико, Мексико... Обичам Мексико и мексиканската култура и в частност мексиканската кухня...(и текила, и текила! :D)
 Буритос! Откога искам да напиша рецептата за него... Това вероятно е най-любимото ми мексиканско ястие! Споменавала ли съм, че понякога имам усещането, че в някой предишен живот вероятно съм била мексиканка или латиноамериканка... толкова харесвам тези култури и храната им, че просто нямам търпение да посетя Мексико и цялата Южна Америка...
 Знам за буритос още от времето, когато даваха по бТВ сериала "Брейкър Хай", където основното действие се развиваше на кораб, като често се посещаваха различни държави. Един вид, като обучаваща програма. Та, когато бяха спрели в Мексико и любимият ни герой (на мен и брат ми) Джими, го учиха как се приготвя бурито. Имаше една стара жена, която му даваше да върши ежедневни задължения, като сгъване на кърпи, пране, търкайки дрехите на онези неща, наподобяващи ренде, а в същото време е показвала начина, по който се приготвя буритото... но само хората, гледали сериала, вероятно ще се сетят, пък може и въобще да не са обърнали внимание на този епизод. Но, тъй като за храна, аз винаги забелязвам детайлите, си спомням идеално този епизод. Таа, отдавна исках да пробвам мексиканското чудо, което от испански burrito означава умалително на думата burro - магаре. Потърсих рецепти за тортила и се спрях на най-лесната. Останалото е фасулска работа. :)))
Ето и как се приготвя:

Тортила:
Половин кг брашно
180 мл. прясно мляко или вода
1 1/2 ч.л. бакпулвер
2 ч.л  олио
сол на вкус


Разбъркайте брашното с бакпулвера в голяма купа. Добавете сол на вкус и олиото към млякото и разбъркайте, докато се смесят. Внимателно прибавете млякото към брашното и го замесете на тесто. След което, набрашнете масата и го размесвате енергично за около 2 минути. Може млякото да се замени със същото количество гореща вода. Оставяте тестото да си почине за около 15 мин. То няма да бухне. След това го раделяте на 8 топки, приблизително равни по размер и ги оставяте за още 20 минути. Няма да бухнат, но тестото има нужда от тази почивка. Набрашнете масата. Всяко топче с натискане оформете до около 13-14 см кръг, тогава го разточете, докато стане 20-22 см или с 6-7 мм дебелина. Запичате на сух тиган за около 1-2 минута от всяка страна. Слагате тортилите една върху друга и ги покривате с кърпа, за да се задушат и да могат да се сгъват. Иначе ще останат твърди и няма да можете да си завиете бурито :)


Плънката е по ваше пожелание. Но познавайки мексиканските класически продукти, бих ви предложила тази:

300-400 г. пилешко месо
1-2 средно големи домата
1 глава лук
1 зелена чушка
1 червена чушка
200 г царевица
1 ч.ч. ориз
1 връзка магданоз
1-2 с. л. лимонов сок
1-2 скилидки чесън
1 люта чушка



Лукът и чушките нарязвате на тънки дълги ленти. Доматите и чесъна на кубчета. Запържвате месото, след това добавяте лука и постепенно останалите продукти. В същото време или преди това, можете да сварите ориза. Задушавате плънката и след като всичко е готово, можете да пристъпите към сглобяването на буритото. Взимате една тортила питка, слагате 1 лъжица ориз, върху него слагате плънката с месо и завивате като прегъвате навътре до средата, след това и другите два края.
Тъй като в мексиканската кухня често се среща заквасената сметана, можете да си приготвите един прост сметанов сос (може да се замени сметаната и с кисело мляко). Просто счуквате 1 скилидка чесън, малко копър, 1 с.л. лимонов сок, 1 с.л олио и щипка сол. Имате прекрасен лек сос за неповторимото бурито.
Още от първият път, когато го приготвих, ми е любимото мексиканско ястие. Може да се приготвя по различни начини, вкусът си остава автентичен и го препоръчвам за любители на екзотична кухня. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар