Търсене в този блог

понеделник, 4 февруари 2013 г.

Хрупкави пилешки пръчици


Замислила съм кратка поредица от най-лесните и вкусни рецепти. Ястия, които стават бързо, в същото време много вкусни и с достъпни продукти. Това е компромис с една идея, която много отдавна ми се въртеше из главата и така не се наканих да я осъществя. Все още няма да я издавам каква е, за да си оставя вратичка ако скоро се наканя да действам по въпроса. Но това е своеобразен кулинарен трейлър на тази идея... такива сложни кулинарни мисли не са ми идвали скоро... :D
И така, за начало ще ви представя едно бързо, както стана ясно, азиатско, невеорятно вкусно и ароматно ястие. Първоначално идеята си взаимствах от едни азиатски нудълс, но тъй като ми се хапваше ориз, бързо я приспособих.

За ориза: (2 порции)
1 1/2 ч.ч. бланширан ориз
1 глава лук
сол
щипка куркума
1 люта чушка
стрък праз или зелен лук

Много обичам бланширания ориз, заради това, че не залепва, става пръхкав, идеален е за гарнитури и салати. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в загрята мазнина. След това добавяте ориза, за да се запържи. Бланшираният ориз се вари 1:3 и половина чаши вода. Слагате куркумата. Така оризът придобива този апетитен аромат и жълт цвят. След като оризът е сварен, го оттегляте от котлона и му слагате капак, за да се запази топъл. През това време можете да приготвите пръчиците. Или пък да вършите двете неща паралелно.
Сервирате ориза в чинии, като оформяте канапе за пръчиците. Поръсвате отгоре с тънки резени люта чушка. По желание можете да украсите и със ситно нарязан праз. Става много свежо и на външен вид, и на вкус.

За пилешките пръчици (2 порции):

500 г пилешки гърди
2-3 скилидки чесън
сол
черен пипер
соев сос
галета
1/2 ч.ч. олио за пържене



Те се приготвят доста лесно. Стават неустоимо хрупкави и ароматни.
Нарязвате по дължина месото, да се получат тънки лентички. Счуквате скилидките чесън и втривате в месото. Овкусявате със солта, черния пипер и соевия сос. След това една по една внимателно овалвате пръчиците в галетата. Даже не е необходимо яйце. Имайки предвид каква цапаница настава, реших да си спестя хем малко време, хем да станат малко по-леки, като ги оставя панирани само с галета.
Загрява се мазнината в тиган и се пържат до златисто. Изваждат се върху кухненска кърпа да се отцедят от мазнината.
Леко импровизирано, това ястие се нарежда сред успешните. Азиатската кухня определено ми е предизвикателство и внася разнообразие в менюто ни. Ако обичате ориз и нови вкусове, несъмнено ще ви хареса. :)

2 коментара:

  1. Вкусно предложение за днес! :) Оризът изглежда много добре, а също така и пилешките филенца.
    Освен със соев сос, понякога овкусявам пилешкото с малко мед и лимонов сок и става леко сладко-кисела марината. :)
    Хубава вечер и очаквам новите предложения! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добра идея е, ще пробвам следващия път! :)
      Благодаря и хубава седмица ти желая!

      Изтриване