Търсене в този блог

вторник, 14 май 2013 г.

Салата Капрезе


В последно време се чувствам много гузно. Поизоставила съм блога, и ми е некомфортно. Искам да сложа доста рецепти, ама все се намира нещо "по-важно" и аз все отлагам.
Пък и така съм се заредила с желание. Усещам огромен глад за готвене, изпробване, четене, писане, учене... живеене.
Лятото се е наредило на опашката на случващите се събития и почти му е дошъл реда вече... направо чука на вратата. Макар че на мен ми е все още доста пролетно.
Времето на салатите, свежата храна, пролетните дъждове, обърканите емоции, безпокойствата и ред други пролетни неща.
За да се стимулирам по-добре за трудната курсова работа, реших да пробвам истинската салата "Капрезе". Досега все нещо ми е липсвало - я босилека, я пестото, я моцарелата. Май само доматите са най-сериозни и винаги присъстват.
Взех си готово песто, за да го пробвам най-накрая. Честно казано останах малко изненадана от вкуса му. Но предполагам това е, защото е нов вкус. Сигурна съм, че след втората салата вече ще го заобичам. Пък и е добър повод да пробвам домашно приготвено песто.
Приготвянето на салата Капрезе, както може да предположите, изобщо не е сложно. Тази емблематична салата за италианците, както за нас шопската, е колкото лесна, толкова и вкусна.
Трябват ви един-два домата, топка моцарела, зехтин и босилек. Съществуват различни видове Капрезе. Една с песто Дженовезе, една с листа от босилек, дали ще сложите парчетата моцарела върху доматите, или ще ги редувате, дали ще ги подредите като сандвич - домат, моцарела, домат, моцарела, вкусът винаги ще е италиански и запленяващ. Аз не бих отказала и българския вариант с нашето си саламурено сирене, струйка зехтин и риган. Изобщо комбинацията домат и сирене е възможно най-голямото откритие. Още от сега съм запланувала лятната ми доматено-сирена диета :D Наистина, мога да ги ям до безкрайност. Ако добавим и маслини и една зелена люта чушка, нямам нужда от нищо друго.
И ако все пак трябва да дам обяснение как се приготвя, то бих ви казала, да я направите както ви е на сърце. :)
Нарежете доматите на кръгчета, моцарелата също. Сложете зехтин, поръсете с босилек или риган. Ако моцарелата ви се стори леко безвкусна, можете да си я посолите леко. Ако използвате песто, то ще я овкуси достатъчно. Накратко пестото е смес от босилек, пармезан, зехтин, кедрови ядки, чесън и лимонов сок. Както можете да се сетите, домашно приготвеното песто по нищо не може да се сравни с купешкото. Освен на салата Капрезе, ще го изпробвам на брускети и на още една салата с Фарфале. Изобщо приложимо е в доста рецепти, така че не бива да се страхуваме да експериментираме. :)

1 коментар:

  1. Любима комбинация - домати и сирене, а и босилек (царят на подправките и най-любимата ми). Правила съм нещо като песто, доста побългарено, без някои екстри, като кедрови ядки, но и с орехи може да стане. :D
    Очаквам още летни предложения от теб! :)

    ОтговорИзтриване