Търсене в този блог

петък, 18 април 2014 г.

Snack food


Понякога не ни се готвят дълги и сложни ястия. Хапва ни се нещо на бързо, но пък да е вкусно. Или пък имате нужда от някаква храна, за гости или по друг повод, която може лесно да бъде консумирана дори само с ръце... Всичко това лесно намира решение в така наречената snack food или на български можем да кажем мезе, бърза храна или каквото там ви харесва. :-) И аз последните дни се наслаждавах на бързо приготвените сандвичи. Дали защото нямах време или просто не ми се готвеше, така се получи, че реших да ви споделя тези лесни трикове.

1. Брускети


Всички знаем за изкушителните италиански лесни филийки франзела, предимно с домати, маслини, чесън и зехтин. Е, това е малко по-различно виждане за брускети, но носи същата идея... и вкус :-)

1 франзела или филийки хляб
1-2 средно големи домата
5-6 маслини
1-2 скилидки чесън
сол, черен пипер, лют пипер
зехтин
няколко листа босилек или пък сух, риган

Мисля, че аз допуснах грешка, използвайки този черен хляб, тъй  като вкусът му беше прекалено наситен. Затова съветвам ви, използвайте за най-добър резултат франзела или бял хляб. Но и черен да използвате, няма да е чак толкова фатално. Та, приготвяте си доматите конкасе, или по друг начин казано - обелени и нарязани на ситно домати, без семки. Втората ми грешка беше, че пропуснах този момент. Но, при все това резултатът беше все така вкусен :-)
Запичате си филийките франзела на фурна. Когато ги извадите топли, ги натърквате със скилидките чесън. Поръсвате със струйка зехтин и слагате от доматите, нарязаните на ситно маслини, босилек, овкусявате със солта, черния пипер и другите ви любими подправки.
Разбира се вариации на брускетите има колкото искаш. Например можете да пробвате ето тези от блога на Светлана. :-)

2. Филийки със сьомга


Следващото предложение е леко по-изтънчено и спокойно можете да го използвате за специални поводи или пък просто да си доставите малко удоволствие, ей така без причина. :-)
По-лесно и вкусно не може и да бъде.
Трябват ви:

3-4 филийки черен хляб
крема сирене или друг вид леко кремообразно сирене
100-150 г пушена сьомга
1 краставица
1 стрък зелен лук
половин лимон
каперси /по желание/


Тук вече е желателно да използвате черен хляб. Можете да препечете филийките или пък не, всичко е по ваш вкус. Намазват се със сиренето. Краставицата се нарязва на тънко по диагонал. Редите краставица, филе риба, поръсвате с пресния лук. Ако ви се намират каперси, добавете и тях, ако ли не... можете и да ги пропуснете. :-)

 3. Тост с кашкавал


Добре, признавам си, когато съм вкъщи вместо тост, ям печена питка на тиган по тоя начин. Но тук открих тези кръгли симпатични хлебчета, които ми напомниха, че могат спокойно да заместят мамината питка на тиган :-D Която не е нищо особено, а просто остатъци от тестото за пица, да речем.
Да, предполагам и нормалните кръгли хлебчета ще ви свършат работа.


2 кръгли хлебчета
100 г кашкавал
шарена сол
кетчуп
1-2 с.л. олио

Това е много бърз трик, ако сте гладни и времето ви е ограничено или пък просто сте прекалено мързеливи да правите нещо друго. Хлебчетата се разполовяват. Загрявате тигана, поръсвате с малко олио и запичате хлебчетата от двете страни. След като са се запекли добре, поръсвате с кашкавала и изчаквате, докато се разтопи. Хлебчетата ви са готови, след като кашкавалът вече неустоимо се стича по тях, вадите ги, слагате им кетчупа и ръсите хубаво със шарена сол. Толкова е просто! :-)

2 коментара:

  1. Чудесни хитри и лесни рецепти за нещо много набързо, но поне пък домашно! :) Обожавам брускети (онези купените имат 10 реда съставки), а снимката с филийките и бялото вино ми хареса най-много! :)
    Хубави празници ти пожелавам! :–)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Весели празници и на теб :))

      Изтриване