Търсене в този блог

четвъртък, 22 май 2014 г.

Салата Цезар


Пролетта е времето на свежите зелени салати. Ето защо всеки нов вариант за салата е добре дошъл. От доста отдавна знам за прочутата салата Цезар. Освен, че е много вкусна, не особено трудна за приготвяне, е и перфектна като основно ястие. През годините все я приготвях различно, като постепенно се приближавах до оригинала. В крайна сметка, вариантът, който ще ви покажа сега, отново не е по оригиналната рецепта, но все пак е достатъчно близо. Това, което пропуснах аз са яйцата и аншоата. Но и без тях ще имате максимално добър вкус. Ако сте строги традиционалисти - добре, направете го. Тази рецепта е идеална за посрещане на гости, за по-специални поводи или както обичам да казвам - просто да се поглезите след тежкия ден. :-)

Сложете бяло вино да се изстудява, запретнете ръкави и вижте как става.

Трябват ви:

1 салата айсберг
150-200 г пилешко бон филе
2 филии хляб
1 глава червен лук
1 краставица
2-3 скилидки чесън
150 г кисело мляко
сока от половин лимон
30-40 г пармезан
сол, черен пипер на вкус


Отново казвам, това е моят вариант, макар че то варианти колкото искаш. Ако считате, че лукът не е подходящ за тази салата, пропуснете го. Аз не мога да си представя салата без лук, колкото и странно да ви звучи.
Започнете с приготвянето на месото. Овкусете бон филетата със сол и черен пипер. В сгорещен тиган с малко зехтин или олио ги запържете. Оставете ги да се изстинат за кратко.
Нарежете филиите хляб на малки кубчета. От тях ще направим ароматни крутони. Този път аз реших да приготвя крутоните по различен начин. Изпекох първо филиите на тостер. След това ги намазах със скилидките чесън и натроших на ситни парчета. Исках да се усеща по-силно ароматът.
Пригответе дресинга за салатата като смесите киселото мляко с една счукана скилидка чесън, лимоновия сок и подправките. Аз сложих и един италиански микс подправки (риган, босилек, черен пипер). Салатата айсберг накъсайте на дребно, не правете грешката да я режете. Листата се смачкват и не се получава добре. Тя е богата на вода и е хрупкава, ако ги нарежете губите тази хрупкавост. Поиграйте си малко, за да получите по-добър резултат. Краставицата се нарязва на кубчета, лукът - на тънки полумесеци и се прибавят към накъсната салата.
Подредете бон филетата върху салатата и овкусете с дресинга. Накрая добавяте и крутоните и поръсвате обилно с пармезан.



2 коментара:

  1. Точно по мой вкус е твоята "Салата Цезар".....И аз като теб Петя обичам айсберга да е накъсан,а лукът да се усеща.....:)))Само пармезана бих го настъгала с белачката за картофки:)))
    :)Приказен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм уцелила нечий вкус. А пармезанът аз също бих го настъргала с белачка, но в момента ми се намираше този под ръка. :)
      Благодаря! Хубава седмица! :)

      Изтриване