Търсене в този блог

събота, 12 декември 2015 г.

Предизвикателство през август - ден трийсет и първи - последен



Ето го и последния ден от предизвикателството. Най-накрая! Вече мога да си отдъхна, че нищо не ме чака за довършване. Единствено ме е яд все още, че не успях да го свърша, когато беше запланувано.
В крайна сметка предизвикателството (когато все още течеше по нормалното време през август) успя да ме научи на постоянство и креативно мислене. Беше забавно и наистина направи вечерите по-интересни.
Последната вечеря от предизвикателството, обаче дали по случайност или така е трябвало да се получи, беше най-вкусната! Да, отново братвурси, но понеже те са 4 в опаковка и се налага на два пъти.  Ноо, този път по различен начин приготвени.
Ако намерите братвурст в България, непременно изпробвайте този начин! Получава се много вкусно, ароматно ястие, в което вкусовете идеално се смесват и допълват. Не знам дали е типично немско ястие, но защо пък да не е - има от всичко типично немско - братвурст, картофи, лук и бира.
Хайде стига празни приказки, ето я и рецептата:

 Братвурст на фурна с гарнитура от картофи и моркови в бирен сос

2 (или 4) Братвурста
2-3 средно големи картофа
1 морков
1 глава червен лук
1-2 скилидки чесън
1/2 чаша бира
зехтин
сол
черен пипер
риган
лют пипер

За да избегнем прекалено дългия процес на готвене във фурната, е необходимо да направим някои неща предварително. Направете това паралелно, за да могат всички продукти да бъдат готови по едно и също време.
Запържете братвурстите от всички страни.
Нарежете картофите на едри четвъртинки, лукът и морковът също, а чесъна смачкайте с дръжката на ножа.
Във вряща, подсолена вода, бланширайте за кратко картофите и морковите. Това ще спомогне за по-бързото им изпичане във фурната. Когато братвурстите са се позачервили от всички страни, ги отнемете от огъня. В намазнена тавичка, подредете на дъното картофите, морковите, лука и чесъна. Овкусете ги с подправките и налейте бирата. Най-отгоре поставете братвурстите.
Печете на 200 градуса, за около 30 до 45 минути във фурната или докато картофите придобият златиста коричка.  Ароматът е неописуемо апетитен, дето се казва - ако не си гладен, ще огладнееш. Благодарение на това, че картофите бяха бланширани предварително, отвътре  бяха меки, а отвън хрупкави, а образувалият се бирен сос беше най-добрата част от цялото ястие.
Предимството на този начин на приготвяне на братвурста е, че не се налага дългото пържене в тиган, в същото време получавате и гарнитура към него и всичко е в една страхотна хармония на вкусове и подправки.



3 коментара:

  1. Аз мисля, че всичките ти предложения бяха вкусни, Пете! :) Радвам се, че ги сподели с нас!
    Поздрави и... до следващото предизвикателство. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Ти беше и си един от верните ми читатели не само в това предизвикателство,а и по принцип, за което ти благодаря страшно много! :)
      Поздрави и ще се засечем по Коледно-Новогодишните рецепти и публикации :)

      Изтриване
    2. Аз ти благодаря за вдъхновението, Пете! И да знаеш, че тази снимка такъв апетит ми отвори, че доста повялия и на моята вечеря. :)
      Усмивки!

      Изтриване