Търсене в този блог

вторник, 7 февруари 2012 г.

Спагети Скампи



Отдавна исках да пробвам рецепта със скариди. Тъй като у нас рядко се купуват каквито и да е морски деликатеси, освен риба, исках рецептата да не е много сложна и колкото се може повече да се запази натуралния вкус на скаридите. Какъв по-добър избор от това скаридите да са Скампи... Чесъна и лютия пипер подчертават вкуса на скаридите, а лимоновият сок, придава свежест. Известно време се поколебах само за спагетите, но тъй като ги обожавам, мисленето не продължи дълго. 



Може да не хапваме често скариди, но пък отдавна знам как трябва да се приготвят, така че не бях съвсем неподготвена... Почистихме ги без проблем, запържих ги за кратко в зехтин. Много внимавах да не ги препържа, защото знам, че стават жилави. Веднага щом ги извадих опитах една скарида още гореща, за да се уверя напълно. Заех се със спагетите и соса.
Ако решите и вие да пробвате нещо екзотично в студената зима, ето необходимите продукти:

2-3 порции
400-500 г скариди (ако са от малките)
250-300 г спагети
3-4 супени лъжици зехтин
3-4 скилидки чесън
лют червен пипер
1 ч.ч. бяло вино
черен пипер
сол
пресен зелен лук
магданоз

Всички съставки са ни много любими и слагаме повечко от тях, затова количеството им може да се намалява или увеличава, по индивидуален вкус.
Спагетите се сваряват по познатия метод - във вряща подсолена вода и зехтин. След като запържих скаридите, ги извадих в стъклена купа, в която после прехвърлих спагетите и накрая  соса, като се смесват всички съставки добре. 



В същата мазнина, в която са запържени скаридите, слагам чесъна и малко зелен лук да се запържат. Поръсвам със сол, черен пипер, лютия пипер на люспи, т.е. по-едро счукан (red hot pepper flakes). Дори взех две сухи червени чушки, не много люти, леко ги препекох на котлона и ги накълцах, за да се усеща по-силно. Обожавам аромата на печена суха чушка, много е апетитен! Като се запържат за около 2 мин. всички съставки, се добавя и виното, изчакваме леко да се изпари. Добавя се готовия сос към спагетите и скаридите, хубаво се обърква всичко, за да се овкусят добре спагетите. Накрая се добавят 1-2 черпака от водата, в която са се варили спагетите, за да не останат сухи. При мен често се случва, много се дразня, затова се застраховам, като добавям по малко от водата. 
Получи се много вкусно ястие. Честно казано, очаквах някакъв провал, защото, не бях много сигурна как ще се станат скаридите, но за моя хубава изненада, всичко беше много вкусно. Вече е едно от любимите ми ястия. Пък и не е никак сложно, идеално е за специални случаи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар