Търсене в този блог

сряда, 15 февруари 2012 г.

Приятната страна на зимата



Тази година зимата е повече от очарователна! Не минава ден без да превали малко сняг. Откога исках такава зима! И, за да има равновесие, колкото красива и бяла да е, толкова е мразовита и опасна. Та, тази година зимата си беше наистина истинска, с много студ, много лед, много сняг. От друга страна пък, имаме различни начини, за да я преживеем по-приятно поне. Такива са например многото празници и многото покрай тях лакомства, горещи напитки, мезета и други хубави неща... Тази публикация е посветена на приятните лакомства за зимно време, с които правим деня си поне малко по-сладък. :)



Първото предложение е лесен, бърз кафяв кекс. Вероятно много хора го знаят и рецептите варират според броя на хората, които го приготвят. И не, че е типично зимен десерт, защото може да се приготвя по всяко време в годината, но признайте си, че така поръсен с пудра захар, напомня точно на снежен ден! Докато го правихме, веднага ми дойдоха идеи, как да изглежда по-снежен и по-зимен, като например, да се сложат шаблони на снежинки върху кекса и да го напудрим, като се получават страхотни бели снежинки, контрастиращи върху тъмно-кафевия цвят на кекса. Щеше да стане наистина красива картинка, но тъй като вече наполовина беше поръсен със захарта, оставих за някой друг път. И ако досега не ви е заприличал на зимен десерт, то в комбинация с най-често срещаното изкушение през зимата - негово величество компотът, нещата вече изглеждат по друг начин.


Доста добре върви кексът с компота от къпини. Къпините са много ароматен и сочен плод. Това лято дори успях да ги включа в примамлив летен десерт - Къпинов чийзкейк.


На следващо място, сред зимните изкушения, бих сложила чай с тиквеник. Ароматен черен чай с парче вкусен тиквеник. Тук няма нужда от много думи, самата комбинация говори достатъчно сама за себе си. Само ще добавя, че горещият чай действа освен сгряващо и ободряващо, особено след като си прекарал 2-3 часа навън, в снега. :)

За да стане още по-изкушаващ и по-деликатен черният чай, добавете малко мляко. Ммм...




Така приготвен чаят има много по-плътен и мек вкус. В добавка с мед и канела се превръща в ароматно, топло, несравнимо зимно изкушение...
 Радвам се на всеки зимен повод за топла напитка или пък десерт, който през зимата има просто различен вкус. Вероятно аз съм от малкото хора, възхищаващи се и радващи се на зимата. Старая се да се радвам на всеки зимен и снежен ден, събирам в очите си всички красоти на зимата, всяка снежинка, всяко красиво дърво, покрито със сняг, всяка ледена висулка, всяка зимна картина, защото понякога се случва зимата да отсъства, макар и да я отразяваме в календара.  Тогава идват на помощ спомените от красивите бели зими...Затова и обичам зимата, заради уюта, който носи, заради това, че всички сме вкъщи, заради чистотата на белия сняг, заради вятъра в комина, заради мириса на студа...

Няма коментари:

Публикуване на коментар