Търсене в този блог

неделя, 18 март 2012 г.

Подарък за 8-ми март



Напоследък ми попаднаха доста лесни и интересни рецепти за домашно приготвени шоколадови бонбони. А и осми март наближаваше, какъв по-добър повод от това да ги изпробвам. Тази година реших да подаря за осми март на мама домашни шоколадови бонбони. Не че не мога да отида и да избера някои много хубави и нестандартни от магазина, но исках да и дам нещо, направено от сърце. И така се появиха бонбонките-сърца! :)


В комбинация с нарисувана от мен картичка с пролетни цветя, кокиченце и любимото и списание, моят подарък за осми март се хареса много от мама. А бонбоните бяха неочаквано вкусни за мен и определено впечатлиха всички вкъщи. Ето как можете да зарадвате някой скъп за вас човек:

За около 10-12 бонбони
6-8 бисквити с вкус на какао
150 г натурален шоколад
50 г масло
1 с.л. ликьор
1 с.л. портокалова кора, настъргана

Всичко става много лесно, чак се изненадах! Тъй като ги правих в студентската квартира, нямах много от полезните уреди и нарязах бисквитите на ръка, но това лесно може да се случи с блендер. Около половината от шоколада се разтопява на водна баня. Добавя се към него и маслото. Сместа се прибавя към натрушените бисквити. Следват ликьора и кората от портокал.  Както казах, нямам в квартирата стандартните домакински принадлежности (ренде :))) и затова кората от портокала не я настъргах на ренде, свърших това с белачката за картофи, като се получиха хубави тънки, и малко по-едри стърготини. Споделих ви това, защото, мисля че може би е по-добре, портокала се усеща повече. Така получината смес се разбърква добре и докато шоколада не е стегнал се оформят топчета. Оставят се на студено или в хладилник за около час, да стегнат.
Много исках моите бонбони да са във формата на сърца. Все още нямам силиконови формички за домашни бонбони, а се бях загледала във формите за лед, с които се сдобих миналото лято. Имам звезди, сърца и цветя. Чудих се как могат да се оформят бонбоните като сърца и след известни изчисления, сместа за бонбони слжих във формата за лед. Прибрах ги в хладилник. Когато се стегнаха, въпросът беше как ще ги извадя... Подържах формата в малко топла вода, след това с почукване в масата, взеха една по една да изкачат от формата. Трудоемко, но пък си заслужаваше. Пък и това все пак беше за първи опит, нататък ще се усъвършенствам. :) След като извадих бонбоните, разтопих останалия шоколад на водна баня и потапях всяка от бонбоните, като ги слагах на метална скаричка, за да изтече излишния шоколад. Съхранявах ги върху хартия за печене, в кутия, в хладилника.



Разбира се, независимо дали са най-обикновени топчета или сърца, домашните шоколадови бонбони стават много хубави и несъмнено ще зарадват всеки! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар