Търсене в този блог

неделя, 18 март 2012 г.

Кексът-провал, който се хареса на всички


Ще кажете сигурно "Къде е този провал, та той си изглежда съвсем наред"... да ама всичко излиза наяве, щом се разреже. С една дума - суров отвътре, примамлив отвън. Таа да започвам все от някъде с обясненията. Харесах си рецептата от блога на Ирина - sunshine's kitchen
Спазвах всичко стриктно, правих го с огромно любопитство, нетърпение и ентусиазъм, но в крайна сметка, претърпях поредния провал в кексовата си кариера :)))) Всеки път си казвах, че повече с кексове няма да се занимавам, упорито се убеждавах, че аз десерти не мога да правя и все пак, вдъхновението надделя! Заех се аз, запретнах ръкави, подготвих продуктите и с най-огромното желание на света започнах да правя поредния кекс!!!
Мдаа, окуражавах се, че този път ще се получи, внимавах много, правих го в спокойна и съсредоточена среда, където няма кой да ти отвори фурната и кекса ти да отиде на вятъра. И все пак получих жизненоважната подкрепа, че каквото и да стане, ще го изядем, а това е най-важното, нали? (:  Ще си спестя описанието на процеса по приготовлението, копирайки рецептата, за да не объркам останалите желаещи да го пробват, защото ще ви издам в аванс, че става абсолютно неповторим! И за да прекратя противоречията и объркването (хем провал, хем харесан) ще ви предложа рецептата:

От sunshine's kitchen

1 портокал
100гр черен шоколад
125гр масло
3 яйца
280гр захар
100гр гъст айран (кисело мляко към вода = 3:1)
25гр какао
250гр брашно
1 и 1/2 чаена лъжаца бакпулвер
щипка сол

Измиваме портокала, слагаме го в дълбока тенджера и наливаме вода, колкото да го покрие. Варим го около 30 минути, или докато омекне. Изваждаме го от водата и го пасираме на гладко пюре, ако има семки ги отстраняваме и го оставяме да се охлади.
Разтопяваме шоколада и маслото на водна баня или в микровълнова и ги оставяме да се охладят леко.
Смесваме брашното, какаото, бакпулвера и солта.
В купа разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем, добавяме айрана, охладеното портокалово пюре и шоколада. На 2-3 пъти прибавяме сухите съставки и внимателно разбъркваме.
Загряваме фурната на 180C и намасляваме форма за кекс (около 23см). Изсипваме тестото и печем около 40-50 минути, като проверяваме за готовност с дървено шишче.
След като кексът е готов, оставяме го да се охлади във формата, след което го прехвърляме върху метална скара.

До тук, всичко вървеше добре, но разочарованието дойде в момента, когато дървеното шишче излезе не сухо, а с недоопечен кекс по него.. :)
Още когато казах на майка ми, че ще слагам в тестото за кекс разтопен шоколад, тя с недоверие ме погледна и ми каза, че няма да се изпече отвътре. Да, ама аз убедена в успеха на рецептата, не се поколебах и свърших всичко стъпка по стъпка, както е описано по-горе. Мислих си, толкова много рецепти има с разтопен шоколад вътре в тестото, защо моя кекс да не стане...? Заех се с приготвянето на ганаша, но него направих по стара рецепта на майка ми - 2 с.л.  какао, 1 с.л захар, половин с.л. брашно, 1 с. л. масло и много малко вода се смесват в съд, оставят да се за кратко на котлона, за да стане хомогенна смес, по необходимост внимателно се добавя вода, ако е много гъсто. Изпечения кекс се намазва с глазурата и се оставя да изстине. :)

Когато най-накрая го разрязах, за да видим какво се е получило, останах уплашена. Поватрях си все пак думите на нашите, че ще го изядем, какъвто и да е :) А сега идват положителните отзиви. Кексът беше изумително вкусен, въпреки че е недоопечен, стана с много интересна структура. Отвън беше хрупкав, а отвътре наподобяващ халва. Портокаловият вкус се усешаще много силно, в комбинация с шоколада, се беше превърнал в голямо изкушение. Пък и глазурата допринасяше доста за уникалността. Това беше едно от многото доказателства как, без да искаш, мислейки си, че си се провалил, всъщност си успял. Стана от дефекта - ефект. Всички много го харесаха, нищо че беше доста нестандартен. Останахме силно впечатлени :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар