Търсене в този блог

петък, 15 февруари 2013 г.

Пълнени картофи


Последните дни ми е едно такова блудкаво.  Просто някакси се пренасищам от ваканцията и ми се ще глъдка свеж въздух. Не че като започнем пак учебния процес, ще липсва еднообразието. Ама февруари винаги ми е бил един никакъв... И така да не продължавам в меланхоличен тон, а по-добре да ви представя една страхотна рецепта, която си измислих набързо. Пълнени картофи!

5-6 средно големи картофа
1 малка глава лук
2-3 лентички бекон
100 мл сметана
50 г топено сирене
100 мл прясно мляко
50 г кашкавал
сол, черен пипер
зехтин

Това е една много лесна и интересна рецепта. Трябваше да се измисли нещо за вечеря и обикновено все се допитват до мен. На мен пък понякога хич не ми е до готвене. Чудих се какво може да се направи, хем на мен да ми е интересно, хем да се получи вкусно и навреме. Хрумна ми, че мога да изпробвам пълнени картофи, а и имахме разнообразни продукти, с които да ги напълним. Ето и как стават:
Измитите картофи се слагат да се варят с кората. През това време можете да приготвите плънката. Лукът се нарязва на ситно, заедно с бекона. Аз използвах някакъв вид прошуто, което когато се запече придобива много хрупкав и апетитен вид. Кашкавала и топеното сирене прибавяте на кубчета. Добавяте млякото и сметаната и разбърквате цялата смес добре. След като картофите са се сварили, ги обелвате и разполовявате на две, така че да могат да се издълбаят. А ако са много малки, няма нужда да ги режете на две. Внимателно ги издълбавате, докато са топли още, защото когато истинат, се втвърдяват и е малко по-трудно. Можете да добавите част от картофената смес, която сте издълбали към плънката или да си направите пюре. :)



След като картофите са готови за пълнене, поставяте лист хартия за печене в тавичка и леко намазнявате със зехтин или олио. Подреждате картофите и ги овкусявате със сол, черен пипер, по желание лют червен пипер, риган и леко ги поръсвате със зехтин. Пълните ги със сместа и в предварително загрята фурна ги печете за около 20 мин. или докато се запекат. :)
Благодарение на сметаната и млякото, картофите не са сухи, а са сочни, беконът обогатява вкуса,  разтопеният кашкавал примамливо ви кара да сте нетърпеливи да ги опитате. :)
Получава се много вкусно основно ястие или предястие, лека вечеря, която е перфектна за добри гости или просто за семейна вечеря. Продуктите могат да бъдат различни и всеки път отличният ефект ви е гарантиран. :)



2 коментара:

  1. Много апетитни са станали картофките! Определено може много да се експериментира с плънката и подправките. :)
    Радвай се на ваканцията, защото като се почне... ще искаме да почиваме, а пък то само контролни и курсови ще ни заливат. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, благодаря!!! :)
    Мда, много харесвам такива рецепти, може да се пробва всеки път нещо различно. :)
    мисля че беше само за ден-два това състояние :D и аз все това си повтарям, да и се радвам, докато я има, като знам колко я чаках тая ваканция...

    ОтговорИзтриване