Търсене в този блог

събота, 2 февруари 2013 г.

Нова година - нови хоризонти и шоколадово-портокалови кексчета


Свършиха празниците отдавна. Мина и досадната сесия, която сякаш край нямаше. Много тежка беше, най-тежката досега. Появиха се отново квартирантски неволи. Нямах търпение всичко да приключи и да се отдам на заслужена почивка и полезен кулинарен труд. За щастие успях всичко да свърша с приемливо добри резултати и ето ме вкъщи отново, с кулинарното нетърпение да се изпробват различни неща.
За да не е съвсем празен пост, без никакви снимки и рецепта, ще ви споделя какво приготвих за новогодишната нощ. Едни ароматни зимни празнични кексчета.



Направих ги по образец на рецептата за шоколоадово-портокалов кекс, за която бях писала вече. Тогава се провалих, но иначе рецептата е много хубава. Затова реших да я пробвам пак , но под различна форма. Все пак ще ви я напиша пак.

1 портокал
125 г масло/маргарин
3 яйца
280 г захар
100 г гъст айрян
25 г какао
250 г брашно
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол



Рецептата не е никак сложна за правене. Продуктите просто се разбиват и се смесват. Хареса ми и заради това, че портокаловият вкус се усеща много силно.

Измива се добре портокала. Поставя се на дъното на тенджера и се пълни с вода, докато го покрие. Вари се за около 20-30 мин, до омекване. Изважда се след това, оставя се да се охлади и се нарязва на парчета. Пасира се на гладко пюре.
Яйцата се разбиват, прибавя се към тях и захарта и се разбиват до получаването на пухкав крем. Смесват се брашното, какаото, бакпулвера и солта. Към разбитите яйца прибавяме айряна, разтопеното масло и портокала. Накрая на 2-3 пъти изсипваме сухите съставки и разбъркваме добре. Фурната се загрява на 180 градуса.
По принцип аз използвам силиконови формички за кексчета, но този път реших да им сложа и хартиени кошнички, за по-сигурно, пък и изглеждат по-празнично. Формите не се пълнят до горе, за да не прелее сместа, когато се пекат. Макар че моите кексчета едва се подадоха извън хартиената кошничка.
По желание можете отгоре да сложите някакви ядки. Аз сложих орехи.
Пекат се за около 30 мин, като проверявате за готовност с дървено шишче.
Рецептата е същата, различното е, че пропуснах разтопения шоколад и сместа разпределих във форми за кексчета. Този път не претърпях провал, а напротив - получиха се много ароматни какаови кексчета.

2 коментара:

  1. Много апетитни кексчета! Обичам портокаловия аромат, особено, смесен с какао или шоколад става още по-вкусно. :) Сесията.. напълно споделям, че е досадна, и моята беше най-отвратителната и гадна досега. Дано занапред да не е така и да ни е по-лесно! :)
    Приятна и ползотворна в кулинарно отношение почивка! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! :) Наистина това е една много силна комбинация!
    Надявам се, останалите сесии да не са чак толкова тежки :D
    Мерси много, приятна почивка и за теб! :)

    ОтговорИзтриване