Търсене в този блог

неделя, 10 февруари 2013 г.

Шоколадов мус "Афродита"


Ето го и негово величество мусът! Вярно, това е една много лека и приятна за правене версия на класическия мус, но пък по нищо не му отстъпва. Винаги съм си мислила, че е върховно кулинарно постижение правенето на мус. Нещата за щастие се променят и сега все по-често забелязвам, че доста хора се пристрашават да го приготвят вкъщи. Идеята за моя мус почерпих от Иван Звездев. Грабна ме с това, че вероятността нещо да се обърка е много малка. Затова и нямах търпение да ви го представя. Да не овъртам дълго, ето ви рецептата:

100 г шоколад
500 г гъсто кисело мляко
3 белтъка
40 г какао (2-3 с.л.)
2 с.л. кокосови стърготини
5 с.л. пудра захар


Оставяте яйцата и млякото на стайна температура поне час преди да се приготви мусът. Разтопява се шоколада. Разбива се за кратко киселото мляко и се прибавя разтопения шоколад. Тук трябва много да се внимава, защото ако киселото мляко е малко по-студено, шоколадът ще се пресече и ще стане на едри твърди парчета. Така че, уверете се, че млякото е стоплено. Разбърква се добре. Добавя се предварително пресятото какао.



В отделен съд се разтварят кокосовите стърготини в няколко супени лъжици гореща вода. След като водата изстине, се прецежда през цедка, като леко се притиска в сместа от киселото мляко и шоколада. Разбиват се белтъците докато станат на пяна. Постепенно се прибавя пудрата захар. Внимателно се смесват белтъците на сняг с киселото мляко като се бърка само в една посока. Благодарение на белтъците на сняг се получава тази въздушна консистенция на муса. След като се смесят добре, разпределяте в чашки и покривате с фолио. Прибира се в хладилник за няколко часа, за да стеген муса.


Впечатленията ми от този вид мус са доста добри. Макар че киселото мляко малко разваля ефекта на гъстата консистенция. При мен се получи така, че на дъното на чашите беше се разводнил леко муса. Мисля, че това е заради киселото мляко. Друга причина може би е в това, че не ядохме десерта веднага на същия ден, а едва на следващия. Киселото мляко е отделило суроватка и така се разводнява. Малко бях прекалила и с какаото като че ли... но на всички им хареса. Разбира се не си спестиха никакви критики вкъщи. Трудно е да ги впечатлиш с нещо. Имайки предвид колко рядко ядат десерти, трябва да съм абсолютно безгрешна :).

4 коментара:

  1. Изглежда много апетитно! :)
    Ако се направи със сладкарска сметана или заквасена може би няма да го има този кисел вкус, както казваш. :)
    Но въпреки това си се справила добре с него. :) Аз не съм правила мус, поради опасението, че може и да не стане нищо, макар че ми изглежда много лесен за приготвяне. :)
    Хубав ден и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, определено ако се направи със сладкарска сметана ще стане истински мус :) Иначе за заквасената сметана или цеденото мляко, Иван Звездев каза, че не било препоръчително, иначе щях да го направя със заквасена сметана, много харесвам вкуса и. :)
      Трябва да се експериментира, дори и да се провалим...:)
      Благодаря, весела седмица!

      Изтриване
  2. Шоколадовият мус е един от любимите ми десерти (: Понеже пишеш, че си имала някакви забележки ще си позволя да ти напиша моята изпитана рецепта. Мусът става изключително гъст и си стои така дни наред (ако изобщо успее да оцелее повече от 2 дни :D )

    125 гр. натурален шоколад
    60 гр. краве масло
    60 гр. крема сирене (безсолно)
    3 яйца

    Шоколадът и маслото се разтапят на водна баня (или внимателно в микровълновата). Жълтъците се разбиват с крема сиренето и се добавят шоколадът и маслото. Разбиват се добре. Накрая чрез внимателно бъркане се прибавят предварително разбитите белтъци. Разсипва се в чашки и се охлажда.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оо, страхотна рецепта, благодаря много! :))
      Аз много отдавна търся някаква изпитана и потвърдена рецепта за мус, струва ми се, че ще пробвам твоята следващия път! :)

      Изтриване