Търсене в този блог

неделя, 11 май 2014 г.

Пържена пица


Няма нищо по-хубаво от това да сготвиш нещо вкусно през неделния ден, да отпочинеш от работната и учебна седмица, а и почивката е още по-уютна ако времето навън е дъждовно и облачно и не предразполагащо за излизане навън. Обикновено неделята хич не я харесвам, защото е прекалено дълга, прекалено отегчителна и дооста мързелива. Но ако има подходящи занимания, положението може да бъде спасено. Като да изпробваш някоя нова рецепта, например. Вчера открих тази за пържената пица от Иван Звездев и тъй като тук не разполагам с фурна, немските пици са скъпи и неудовлетворяващи ме, реших да пробвам този вариант, който можем да наречем калцоне също. Останах приятно изненадана от успешния резултат, затова и решавам да ви го споделя.


Преди да сте си казали, че това не е добра идея, защото пърженото не е полезно, ще ви прекъсна и ще кажа, че всъщност пиците не стават толкова мазни, колкото си мислите. И едва ли са по-вредни от тяхната оригинална версия на фурна. Ако все пак държите на това да се храните внимателно и здравословно, можете да изпечете пиците и във фурна.
Ето и как ги направих аз, а вие можете да погледнете  оригинала тук


4 броя

за тестото:

250 г брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1/3 кубче мая
малко топла вода
струйка олио


В купа смесвате брашното захарта и солта. Тъй като аз използвах кубче мая, беше необходимо да я разтворя в малко топла вода. След това разтворената мая добавих към брашното, заедно с малко олио и замесих тестото. Оставяте го да си почине за около 10-тина минути. През това време можете да приготвите останалите продукти за пиците.


Разбира се, можете да сложите всичко, което обичате в една пица -  шунка, кашкавал, маслини, лук, гъби, различни видове сирена. Иначе какво сложих аз:

50 г шунка
50 г кашкавал
50 г моцарела
няколко резена шпеков салам
малко червен лук 
кетчуп
подправки


Разточвате тестото на не много тънък пласт. С помощта на купичка и нож, изрязвате кръгове, големината може да варира, но грубо казано с диаметър около 10 см.




 Нарязвате продуктите на малки кубчета и ги слагате в единия край на пицата. Можете да направите различни комбинации от продукти. Вместо кетчуп можете да сложите пресни домати, аз ги пропуснах, защото мислих, че много ще разводнят тестото. Ако пък не обичате лук, можете да го пропуснете.



Подходящи подправки биха били черен пипер, босилек и риган, направете ги изцяло по ваш вкус. Накрая ги затваряте и притискате хубаво краищата им, за да не се разтворят по време на пърженето. 


Загрявате хубаво олиото в дълбок тиган. Пържите пиците до златисто, вадите ги и ги слагате върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина. Може леко да ви напомнят за нашите мекици, и сте прави за това, разликата е, че са пълни с тези вкусни продукти. Получават се приятно хрупкави отвън, а отвътре неустоимо  разтопената моцарела се е сляла с останалите продукти и заедно правят тези затворени пици в истинско удоволствие. :-)



2 коментара:

  1. Гледах ги при Звездев и ми хареса идеята, обаче, при теб са станали още по-хубави даже с това разтапящо се кашкавалче... Аз съм на мнение, че всичко домашно е полезно, дори и да е пържено! :)
    Поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! И аз се учудих, че се получиха толкова добре. А иначе напълно споделям мнението ти за домашната храна. :)
      Поздрави!

      Изтриване