Търсене в този блог

петък, 14 август 2015 г.

Предизвикателство през август - ден четиринайсти

Ех, че той половината август минал вече!

Бързо лети времето... особено лятото.




Днешната вечеря беше ... много вкусна! Реално погледнато, изключително проста за приготвяне, но много оригинална в същото време.
Печени зеленчуци по Джейми Оливър и наденички с бекон.


Обичам зеленчуци! Всякакви, под всякаква форма - печени на фурна, задушени, варени, печени на скара. Наденичките с бекон са ми любимият немски деликатес през лятото. Обикновено ги пускат само за грил-сезона. Представляват наденица, подобна на кренвирш, но много по-вкусна, обвита в тънки ленти бекон. Когато се изпече на скара или изпържи в тиган, бекона става хрупкав и придава сочност на наденицата.

*Това, което се намира в долния десен ъгъл е остатъкът от масленото тесто, което ми беше останало от киша предната вечер. Сложих вътре парче шунка и малко гауда и го изпекох със зеленчуците. Също много вкусно!


Необходими продукти:

3 моркова
2 малки картофа
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 кренвирша
3-4 ленти бекон
1-2 домата
зехтин
сол
риган, босилек

Морковите се почистват и разрязват на две по дължина. Картофите се обелват и се разрязват на четвъртини. Картофите и морковите се варят до омекване във вряща, подсолена вода.
Лукът се нарязва на едри полумесеци, чесънът на две, доматите също.
Фурната се загрява. Върху лист хартия за печене се подреждат всички зеленчуци. Овкусяват се с подправките и зехтина. Хубаво се овалват в подправките. Пекат се за около 30-35 мин до придобиване на златиста коричка.
Малко преди да са готови зеленчуците, се приготвят кренвиршите. Увивате лентите бекон около кренвиршите, хубаво и стегнато. В тиган се загрява малко мазнина и се запичат от всички страни. Сервира се заедно със запечените зеленчуци.


Впечатляващо вкусно и толкова просто!

3 коментара:

  1. Ооо, ама си е вкусотия, Пете! ;) Наденичките... Представям какъв греховен вкус имат. ;) Затова - нека са печени, а не пържени. И зеленчуците - чудни! Изобщо... Много ми харесва вечерята ти!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусно много, да! Иначе за наденичките 100% бих предпочела печени на скара, но уви, тук не мога да се възползвам от това удобство. Чудих се дали печени на фурна нямаше да се получат пак. Следващият път ще пробвам :)
      Поздрави, Гери! :)

      Изтриване
    2. Ама както ти е вкусно, Пете. Аз просто опитвам да избягвам пърженото, но безспорно някои неща са си вкусни именно по този начин. Хапвай и да ти е сладко на душата. А аз се наслаждавам на проекта ти! :)
      Поздрави!

      П.П. И сигурно съм пропуснала... Но защо си в Германия?

      Изтриване