Търсене в този блог

неделя, 2 август 2015 г.

Предизвикателство през август - ден втори

Ах, неделя! Любимият ми ден, когато съм в Германия... не заради друго, ами защото през неделята обикновено е голям мързел, не харча нищо, защото няма къде да харча, няма и за какво, понеже почти всичко е затворено. Но, ако те завари неподготвен, си принуден да използваш всички налични запаси... или пък да заемеш малко от съквартиранта, както аз направих със сиренето. :-) (Той и без това е някъде из дебрите на Германия, едва ли ще забележи, когато се прибере).
Предизвикателството върви добре - докарах го до ден втори! Юхуу!
Днешната вечеря се получи вкусна. Имах едно голямо броколи, което трябваше да оползотворя някак си и ми се въртеше из главата нещо запечено на фурна, нещо чийзи, нещо с разтягащо се, разтопено сирене. Нещо като огретен. 
Оказа се, обаче, че яйцата ми са капут, а и нямах прясно мляко ( и никой друг от съквартирантите нямаше, за да заема отново от него)... Затова трябваше да измисля решение, за продуктите, които се намираха на моя рафт в хладилника. Супер, обичам предизвикателствата.
Това, с което разполагах беше крема сирене, масло, краве сирене (както те му викат "балканско сирене"), Шманд (няма нищо общо с шматките) по-скоро е някакъв вид заквасена сметана, сирене от тия квадратните за сандвичи и това е. Реших, че ще се получи все някак си.


Уляля, получи се доста вкусно.

Необходими продукти: 

Около 10-12 розички броколи
150 г фусили или друг вид паста
200 г заквасена сметана или готварска
100 г крема сирене
100 г настърган кашкавал
100 г саламурено сирене
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
масло за намазване на тавата
сол, черен пипер на вкус
риган, босилек по желание



Броколите се бланшират за кратко в подсолена вряща вода. Изваждат се и се охлаждат в купа със студена вода, за да запазят свежия си зелен цвят. Отцеждат се и се преместват в намазнената тавичка с масло. Фусилите се сваряват, според указанията.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържат в малко масло или зехтин.
Когато фусилите са готови, се изваждат, отцеждат се и се прехвърлят при броколите.
Сиренето се натрошава на едро и се добавя към останалите продукти в тавичката, заедно с лука и чесъна.
В купа се смесват крема сиренето и заквасената сметана. Овкусяват се с подправките и с получената смес заливате продуктите в тавичката. Хубаво обърквате всичко и слагате да се пече. На мен ми отне около час и нещо, заради керамичната тавичка, понеже, няма как да я сложа в предварително загрята фурна.
Малко преди да е готово, изваждате тавичката и поръсвате с настъргания кашкавал.
Получава се невероятно леко, вкусно и засищащо ястие! Тъкмо като за мързеливата неделя.


Не мога да ги разбера тия американските деца, какво не им харесват на броколите?!! Та това е един от най-вкусните (и полезни предполагам) зеленчуци!
Определено бих пробвала отново да го приготвя, но! с готварска сметана и някакви други видове сирене. Иначе и тази версия се получи страшно вкусна! 6+!

Няма коментари:

Публикуване на коментар