Търсене в този блог

сряда, 19 август 2015 г.

Предизвикателство през август - ден деветнайсти

Днешният почивен ден планирах да е мързелив и спокоен, да изпробвам рецепти и най-накрая да направя някакъв боровинков десерт.
В крайна сметка, спонтанно реших да отида до плажа, след като видях какъв хубав слънчев ден е.


Вечерята днес, беше леко с български нотки.
Кюфтенца по рецептата на майка ми, печени картофи и салата.
Кюфтенцата, точно така приготвени, са наша отличителна марка. Бях ги приготвяла за един интернационален ден в Германия и много ги харесаха. Питаха ме за рецептата. Ето сега дойде и времето да разбуля тайните :-)


 Необходими продукти:

300 г кайма
2 филии сух хляб (меката част)
1 яйце
1 глава сух лук
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
щипка лют пипер
чубрица на вкус
щипка захар

Лукът се нарязва на много ситно и се добавя към каймата. Добавят се и останалите подправки и каймата хубаво се омесва. Покрива се с фолио и се прибира в хладилника, да поеме от подправките. Можете да направите това и вечерта и на другия ден да е готова.
Хляба се накисва във вода и се отцежда хубаво. Яйцето се чуква при каймата и се добавя хляба. Отново се омесва много добре каймата.
В тиган се загрява 1 пръст олио. С мокри ръце, се оформят кюфтенцата и се пускат в загрятото олио. Обръщат се по време на пърженето внимателно, за да се изпържат хубаво от всички страни. Готовите кюфтенца, изваждаме върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината.


Няма коментари:

Публикуване на коментар