Търсене в този блог

сряда, 12 август 2015 г.

Предизвикателство през август - ден дванайсти


Вечерята за днес беше планирана от преди няколко дни. Чери доматчетата, които винаги си взимам, ме вдъхновиха да потърся някаква рецепта за киш, тарт или галет с тях. Нещо печено н фурна, с маслено тесто, подправки, сирене и домати.
Имах идеята долу горе в главата си, но и рецептата от тук ми помогна да доизясня какво искам да направя.
Особено ми хареса идеята от  Cooks and Bakes  за масленото тесто с босилек вътре.
Много обичам да меся маслено тесто, а  и толкова отдавна не бях месила. Имайки предвид, че през изминалата почти година, месих доста често. Крайно време беше да помеся малко.


 Необходими продукти:

300 г брашно
125 г студено масло
1 яйце
сол
сух босилек
3 с.л. студена вода

2 яйца
250 г заквасена сметана
4-5 чери доматчета
2 скилидки чесън
100 г сирене
моцарела
сол, черен пипер
сух босилек и риган

Пресяваме брашното в купа и към него добавяме нарязаното на кубчета масло и подправките и претриваме, докато се получат хубави едри трохи. След това добавяме яйцето и водата и месим до смесването на всички съставки и получаването им на топка тесто. Завиваме във фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилника за 30-40 мин.


След като тестото се е охладило достатъчно, изваждаме го и го разточваме върху фолио, най-добре. С фолиото се пренася по-лесно в тавата. Намазняваме тавичката и прехвърляме тестото и хубаво го притискаме. Излишното тесто по ръбовете се изрязва.


Разбиваме яйцата и ги смесваме със заквасената сметана. Овкусяваме ги с малко сол, чер пипер и босилек. Изливаме сместа в тавата. Отгоре подреждаме разполовените чери доматчета.
Сиренето нарязаваме на кубчета и слагаме тук-там между доматите. Чесънът се нарязва на филийки и разпределя отгоре. Овкусяваме доматите с малко сол, риган и босилек и печем на 200 г за около 35-45 мин. Зависи от тавата и формата. Когато печем с керамични тави, винаги ги поставяме в студена фурна. Отнема малко повече време, но пък става и вкусно.

Десетина минути преди да извадите киша, добавяте и моцарелата да се запече.



Обичам немското масло - евтино и истинско. Още докато месих тестото, се усещаше аромата на маслото. Добавките от риган и босилек допълнително усилваха вкуса и аромата. Още от замесването си личеше, че ще се получи нещо много вкусно.
Аз използвах Кварк всъщност- нещо средно между крема сирене и заквасена сметана. Много е типично за немската кухня. Ако искате можете да смесите заквасената сметана с крема сирене и да получите подобен ефект, но и само със заквасена сметана, ще се получи.


 Идеята да се поставят филийки чесън отгоре, беше страхотна. Не можете да си представите какъв аромат се разнася от фурната.
Но пък представете си само - доматите внасят сочност, коричката от ароматното тесто е толкова крехка и маслото се усеща, кремообразната консистенция от яйцата и сметаната, плюс запечената моцарела и сирене... има ли нужда да продължавам?



Доволна съм от резултата. Имах нужда да сготвя нещо истинско, нещо вкусно, нещо над което да се постарая.
Кулинарната терапия отново си свърши работата.


2 коментара:

  1. Пете, следя проекта ти с интерес. :) И няма да крия... Този киш е просто вълшебен, представям си колко... размазващо вкусен е! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехе! Радвам се, че ми следиш вечерите, Гери! Това е комплимент за мен.
      А относно киша, така е - наистина е чуден.
      Поздрави! :)

      Изтриване