Търсене в този блог

събота, 1 август 2015 г.

Предизвикателство през август - ден първи



За да раздвижа малко блога.
Защото обичам да се предизвиквам.
За да имам един обзорен преглед на храната, която приготвям и консумирам.
  За да отбележа някак си рождения му ден през август. По принцип не си падам по тия чествания, но ще бъде различно.
За да бъде забавно.
За да се науча на постоянство.
Защото ми е интересно.
Защото ми е скучно и да направя вечерите си по-интересни.
За да видя, дали ще успея.
За да изпробвам различни рецепти.



За какво иде реч?



Мисля, да се предизвикам, да споделям тук, в блога, какво ще имам за вечеря за всеки един ден от август. Понякога ще бъде вкусно и приготвяно с внимание ястие, друг път сигурно ще бъде нещо, приготвено на две, на три, друг път може да бъде парчета сирене с хляб и домати, салата или просто плодове, но ще бъде интересно. Понякога снимките може да не са с хубаво качество, дори правени с телефон (допускам, че понякога ще ме мързи). Допускам и че понякога може да не вечерям вкъщи, а навън. Но при всички случаи ще се опитам да споделям с вас, всяка една от вечерите ми. Ще ви показвам рецептите, а за тези, които нямат нужда от рецепта, ще описвам какво включват. Ще споделям впечатленията си, разочарованията си, сполучливите и не до там сполучливи опити.
Надявам се да ви бъде интересно!


*Разбира се, с това не се ограничавам и мога да споделям рецепти и извън предизвикателството.

И започвам с ден Първи: Салата с рукола, домати, маслини и  Harzer Käse с дресинг от зехтин, босилек, риган и малко мед.


Да ви кажа, честно тази вечер хич не бях гладна. Денят беше натоварен и хапнах по-късно обяда. Но, не мога да се изложа още от първия ден, нали? 
Реших, че лека салатка с това леко сирене би било нищо работа.
Защо Harzer Käse  ? Защото съм отново на немска земя и защото това сирене толкова отдавна беше предизвикало вниманието ми с леко прозрачния си цвят и дъвчаща текстура на пръв поглед, че най-накрая се реших да го пробвам. Но... не е моят тип сирене. Прекалено силно ми идва на вкус. Докарва ми на козе сирене, ароматът му е твърде силен и определено не бих си взела отново.
Реших да го сложа като добавка към салатата, за да улесня консумацията му.
Иначе като четох в интернет, е много полезно и съдържа много малко количество мазнини, и се приготвя от пресечено мляко или нещо подобно си. Така или иначе не ми се вярва да се среща в България, но пък кой знае. (И да се среща, не бих ви го препоръчала ) Със сигурност тази салата, с българско бяло саламурено сирене, би била в пъти по-вкусна!
Но ето и как я приготвих.

Необходими продукти: 

1 шепа рукола
2-3 чери доматчета
7-8 маслини
половин глава лук
50 г Harzer Käse 

За дресинга:

1 скилидка чесън
щипка босилек
щипка риган
зехтин
оцет
сол
1 малка лъжичка мед

Накъсах небрежно руколата в купа. Нарязах на едро чери доматчетата. Лукът на тънки полумесеци. Маслините се добавят към тях. Сиренето се нарязва на тънки филийки и се добавя към останалите продукти.
Счуквате скилидката чесън и я слагате в купичка. Поръсвате със солта и подправките, добавяте оцета, зехтина и меда и хубаво разбърквате. Поливате салатата с готовия дресинг и хубаво обърквате. 




Сега трябва да помисля за още две рецепти, в които да вмъкна останалите две шайби екстремно немско сирене.
А какво ще вечерям утре, ще разберем взаимно утре! :-)






3 коментара:

  1. Много хубава идея за предизвикателството! А сиренето може да си го запазиш, ако ти се натресат неприятни гости, да ги почерпиш :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха добра идея, или мога да го подхвърля на някой, който ме е подразнил, да му вмирише живота малко :D

      Изтриване