Търсене в този блог

петък, 31 май 2013 г.

Пай с тиквички


Лятото е вече тук, а с него и летните ангажименти. Къде лятна работа, къде плаж и лятна сесия. В няколкото дни, които ми останаха до първия изпит, се запасих с различни рецепти, които да изпробвам. Разглеждайки сайта на Бон Апети, ме грабна този пай с тиквички. Изглеждаше много вкусен, а и лесен за правене. Тиквичките са ми много любим зеленчук и просто нямаше излишно колебание. Предизвикателството беше, че брат ми не обича тиквички и щом разбра, че ще присъстват във вечерята, веднага сбърчи вежди. Но, пък аз знам, че когато зеленчуците, които хората не обичат, са приготвени добре, и най-върлите им противници се изкушават да ги опитат. А щом присъства и неустоимата моцарела, не виждам как въобще може да се откаже на такова апетитно ястие. Ето и как се приготвя пая:

1 лист бутер тесто
2 средно големи тиквички
3 яйца
1 топка моцарела
150 г сирене
1 глава лук
2-3 стръка пресен лук
3-4 стръка копър
сол
черен пипер
зехтин за намазване

В оригиналната рецепта, тиквичките се настъргват и се оставят за 1 час да се отцедят, за да може по-бързо да се изпече пая и да не стане воднист. Но тъй като тиквичката е много нежен зеленчук, реших при моя пай да ги нарежа на ситни кубчета, защото исках да се усеща по-силно вкусът им. Вместо да ги отцеждам за час, ги задуших в малко мазнина.



След това двата вида лук се нарязват на ситнo  и се прибавят към тиквичките.
Яйцата се разбиват. Към тях се добавя натрошено сиренето и моцарелата, нарязана на ситно. Яйчената смес се изсипва при тиквичките. Поръсва се с черен пипер и нарязания копър. Всичко се разбърква добре. Правоъгълна тавичка се намазва леко със зехтин или олио. Поставя се лист от бутер тестото, така че да стърчат краищата извън тавичката. Сместа се изсипва върху тестото и краищата внимателно се прищипват. Пече се в загрята на 200 градуса фурна - 45 мин. с вентилатор.


Аз останах силно впечатлена от резултата. Получи се страхотна лека вечеря, в комбинация със салата. Със сигурност ще я направя пак. Имах малко притеснения дали тестото ще се изпече добре, но всичко се получи, както трябва. Интересно решение ако искате да поканите гости и да прекарате приятна вечер в компанията на вкусна храна. :)

3 коментара:

  1. Много апетитно се е получило! Ще се пробва задължително. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Хехе, благодаря момичета, за одобрението! Наистина трябва да се пробва. :) Става много вкусно!

    ОтговорИзтриване