Търсене в този блог

петък, 19 юни 2015 г.

Ягодово сорбе с мента, мед и лимон


Ягодите безспорно са плод, с който може много да се експериментира. Сами по себе си са достатъчен десерт, комбинирани със сметана, шампанско, шоколад или цедено кисело мляко, също така влизат и в състава и на много изискани и сложни десерти. Винаги съм си представяла ягодовите десерти като семпли, без много обработки и повече натурален вкус.
Бях ви споменала, че инцидентно веднъж, комбинирайки съвсем случайно аромата на ягодите с ментата, ми се прииска да направя някакъв десерт от тях заедно, но нямах никакви идеи какъв да бъде той. 
Узрелите ягоди се трупаха и все по-бързо трябваше да се вземе решение как да ги консервираме и запазим. Освен обичайните сладка, конфитюри и компоти, взехме и все по-често да замразяваме плодовете пресни. Лесно и удобно решение. Така през зимата може да се извадят и спокойно да бъдат използвани в сладкиши, шейкове, сокове или просто да си ги хапнете.

Покрай всички тези фактори, идеята ми за десерт с мента и ягоди, придобиваше все по-ясни очертания, докато не попаднах и на рецептата на Супичка.

Тогава вече ми стана ясно какво ще приготвя.



Необходими продукти:


1 кг ягоди
1 лимон
3 с.л. мед
20 листенца мента

По рецептата на Супичка

Ягодите се измиват и почистват от дръжките и листата. Прехвърлят се в кухненски робот и се смилат или се пасират. Хубаво е да  ги прецедите, за да се отстранят по-голямата част от семчиците на ягодите, така и сорбето ще стане по-фино.
Ягодовото пюре се смила още веднъж, заедно с меда, сока от лимона и листата мента.
След като всичко се е смесило добре,  се сипва в плитък съд и се прибира във фризера.
На няколко пъти се изважда и се разбърква хубаво с вилица. Това е най-важната стъпка от приготвянето на сорбе или домашен десерт, за да се избегнат големите ледени кристали. След това се прибира отново във фризера и това се повтаря още няколко пъти.


Преди сервиране, сорбето се изважда за около 30 минути, за да се отпусне малко. Иначе рискувате да сте със замръзнали зъби, а и вкуса и идеята се губят.

Когато извадих моето сорбе, за да сервирам, консистенцията не ме удовлетвори. Изглеждаше все още на големи кристали. Реших да го мина още веднъж през кухненския робот, за да стане по-фино. Виждате разликата на снимките по-горе (с по-фина текстура) и долната снимка (с по-едри кристали). Това се получи, разбира се, защото не го бърках много на често.
В крайна сметка, ягодовото сорбе с мед и мента, се получи с много свеж и плодов вкус.
Лек и приятен десерт, който идеално се вписва в лятното меню.

Друга идея за лесен леден летен десерт е и Кафе Гранита.

2 коментара:

  1. Много ароматно сорбе, Петя! И определено с по-фината консистенция много добре. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Как обичам сорбета и как искам да се науча да ги правя дорбе. Знам, че за да са по-фини на вкус и по-кремообразни, се слагат бити белтъци. Но твоето изглежда толкова разтапящо вкусно, Пете... И с мента, и с лимон - голяма свежест! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване