Търсене в този блог

понеделник, 8 юни 2015 г.

Три вида брускети


Продължавам на италианска вълна. Нямах търпение да споделя с вас резултата от неделните ни, домашно приготвени брускети. Сигурно се досещате, че щом с такова желание тръгвам да пиша рецептата за тях, значи са се получили добре. И няма да сгрешите.
Знам, че и друг път съм ви показвала рецепта за брускети, но този път се доближиха максимално до истинските брускети - и на вкус и на външен вид.
На много от вас, тези малки вкусни хапки, са любими и достатъчно известни, но все пак ви предлагам да прочетете как ги приготвих аз.




Необходими продукти:

1 франзела


За брускетите с гъби и пармезан:

1 малка шепа сушени гъби манатарки (или други)
2 с.л. настърган пармезан
сол и черен пипер на вкус
малко зехтин



Накиснете сушените гъби в гореща вода предварително.
Отцедете ги хубаво и ги нарежете на ситно. Добавете пармезана при тях, овкусете със солта, черния пипер и зехтина. Можете да добавите и малко чесън.

 Цялата смес можете да сложите в блендера, за да се смели на хомогенна смес.


За брускетите с домати, маслини и чесън:

1 средно голям домат
1 стрък пресен чесън или 1 скилидка сух
5-6 черни маслини
сол
черен пипер на вкус
зехтин


Нарежете домата на ситни кубченца, като отстраните меката част със семките.
Скилидката чесън счукайте или нарежете на ситно пресния чесън.
Обезкостете маслините и нарежете и тях на ситно.
На мен ми се намираше малко парче червен лук и реших да дообогатя вкуса и с него.
Накрая овкусете със сол и черен пипер и поръсете със зехтин. Объркайте хубаво сместа.

Останалите брускети намазах с магданозено песто.
Отново открихме сезона на магданозеното песто с пресен магданоз от градината.

Загрейте фурната.
Нарежете франзелата на тънки филийки. Понякога тази задача малко ни затруднява, особено ако ножът не е достатъчно остър или франзелата е твърде мека, тогава тя се намачква и не се получават хубави филийки. Затова аз ще ви споделя един трик за по-лесното нарязване. Оставете франзелата за няколко часа да изсъхне. Знаете, че хлябът, неправилно съхраняван или съхраняван на открито, изсъхва бързо. Когато франзелата изсъхне, тя става по-твърда и много по-лесно се реже. Получават се много тънки филийки с лекота. :-)


Наредете филийките франзела в тава и запечете на не много силна фурна за кратко. Извадете ги и ги намажете внимателно с всяка една от смесите.
Аз върнах за кратко във фурната брускетите с гъби и пармезан и брускетите с песто, за да се запекат. Брускетите с домати, маслини и чесън оставих така.





Брускетите със сушени гъби бяха невероятно ароматни! Едва ли е нещо ново за вас, имайки предвид, че още в предната публикация ви разкрих колко чудесни са те. Съчетани с техните най-добри приятели- ароматното сирене и зехтина екстра върджин, се превръщат в неустоимо изкушение за сетивата.


Брускетите с домати, маслини и чесън имаха много свеж вкус, а и са си класика.
А тези с магданозено песто, бяха страшно ароматни и апетитни. Само по себе си, пестото е много вкусно, а какво остава да бъде намазано на крехко тънко парче запечен хляб. 


Наредете трите вида брускети в голяма чиния и изпробвайте всеки един вкус.
За пореден път се изненадвам, колко лесно и вкусно се получават тези чудесни италиански малки хлебчета. Колко перфектни са за мързеливата неделя, за добрите гости или просто за мезе към някой интересен филм.

2 коментара:

  1. Много обичам брускети, Петя! А ти толкова апетитно си ги приготвила и толкова идеи си предложила с тях. :)
    Най-обичам тези с домати. Ако имам пресен босилек (когато съм си вкъщи) задължително слагам и от него.
    А магданозено песто не съм опитвала и трябва да приготвя, тъкмо имаме и много магданоз тази година.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам, Светле, че много ги обичаш и че и ти си предлагала страхотни рецепти за брускети!
      Права си за босилека, той е неизменна част от италианските ястия и разбира се от брускетите.
      Опитай магданозеното песто, ще видиш как ще ти се иска да слагаш от него на всичко!
      Поздравявам те и ти желая хубава седмица! :))

      Изтриване