Търсене в този блог

четвъртък, 30 юли 2015 г.

Омлет със сирене


Лесен, бърз, вкусен, засищащ и познат на всички. Перфектната закуска - омлетът.
Честно казано, да си призная, дълго време не правих разлика между омлет и бъркани яйца. За мен всички форми на разбити яйца, изпържени в тиган, бяха омлет. Но след това се образовах и разбрах, че омлетът има характерната форма на палачинка, а бърканите яйца са си просто бъркани яйца.
Реших да ви покажа рецептата за една от най-любимите си закуски.
От дете, когато майка ми ме пита какво искам за закуска преди важен изпит, пътуване или дълъг ден, аз винаги казвах - омлет. За мен картинката - омлет, с препечени филийки и чаша портокалов сок, като представа за перфектната закуска, се беше запечатала така силно в съзнанието ми от филмите, че остана и до ден днешен там. Сега също си го приготвям преди важно събитие, но и не само. Като вкусна закуска в почивния ден или обяд по никое време също.
С годините се усъвършенствах в приготвянето му и сега ще ви споделя как става.

Необходими продукти:

3 айца
100 г сирене
50 г масло
2 чери доматчета
черен пипер
2 филийки хляб

Яйцата се разбиват. Загрява се тиган и се налива малко олио. След това добавете малко от маслото. Олиото ще предпази маслото от прегаряне и в същото време, няма да се лишите от хубавия вкус на маслото.
След като тигана с мазнината е загрял, изсипете разбитите яйца. Можете да изключите котлона и да досготвите яйцата на остатъчната температура, тя е достатъчна. Яйцата ще приемат веднага формата на палачинка, като отгоре ще са течни. Леко с лъжицата побутвайте краищата, така че течните яйца да отидат най-отдолу и да се изпържат. С няколко такива движения ще сте почти сготвили целия омлет, без да сте го разкъсали.
Накрая натрошете сиренето отгоре и поръсете с черния пипер. Умишлено добавям сиренето накрая, за да не наруша целостта на яйцата и да се запази кръглата форма на омлета. Обикновено не го прехвърлям в друга чиния, за да се изпържи и от другата страна, предпочитам го леко рохкав, но ако това не е за вас, можете да направите номера с чинията. Затоплете леко чинията и плъзнете омлета внимателно, за да не се разкъса. Можете и да го завиете.
Нарежете чери доматчетата и гарнирайте с тях.
Препечете филийките и намажете с масло, по желание. Можете да нарежете пресни пера от лук или друга свежа зелена подправка.



Няма коментари:

Публикуване на коментар