Търсене в този блог

събота, 25 юли 2015 г.

Най-вкусните спагети Болонезе


Реших да ви споделя как приготвих най-вкусните спагети Болонезе някога правени от мен. Повечето от вас, навярно са ги приготвяли многократно и нямат нужда от рецепта и обяснения. За други, обаче, може да се окаже трудна задача. При всички случаи, тези спагети този път станаха много, ама много вкусни. И друг път бях приготвяла, но все липсваше сякаш нещо, все нещо не беше доизпипано от към вкуса. Докато този път станаха просто перфектни. Мисля, че всяка италианска мама би ги харесала...

Позната или не, всяка рецепта има своите тънкости и колкото и да се стараем понякога, пропускайки нещо дребно на пръв поглед, може да ни коства добрия автентичен вкус. Ето и рецептата и как ги приготвих.

Необходими продукти:

200 г спагети
250 г кайма смес
1 глава лук
2 скилидки чесън
200 мл доматено пюре
1 морков
1 малък домат
малко лют червен пипер
риган
босилек
сол
черен пипер
зехтин


> Сложете да заври вода в голяма тенджера.> Подгответе продуктите за соса Болонезе. Лукът нарежете на ситно, скилидките чесън счукайте, морковът и доматът на кубчета.
> След като водата заври, добавете 2 ч.л. сол във водата. По една лъжица на 100 г спагети. Не слагайте зехтин или олио, те така или иначе не се смесват с водата и е мит, че предотвратяват слепването на пастата. Според мен важен момент, пастата да не стане кашава, е големината на тенджерата и голямото количество вода.
> Сложете спагетите да се варят, като ги разпръснете ветрилообразно. Това най-лесно става като вземете сноп спагети, поставите го в средата на тенджерата и пуснете спагетите изведнъж. Те сами се разпръсват в кръг. Това е също важна стъпка от приготвянето на перфектните спагети.
Оставете ги да се варят според описанието на опаковката.
> През това време пригответе соса. Загрейте дълбок тиган. Налейте малко зехтин и запържете лука. След 2-3 минути, можете да прибавите към него моркова и каймата.
Тук изпробвах за първи път един трик, който научих от Гордън Рамзи, за хубавото изпържване на каймата, той добавя малко вода. Така направих и аз, загребах малко от водата на спагетите и добавих при каймата. Разбърквате хубаво и овкусявате със солта, черния пипер, ригана, босилека, лютия пипер. Запържвате хубаво каймата, след това добавяте нарязания домат и чесъна. Накрая слагате и от доматеното пюре.  Опитайте на вкус, дали солта е достатъчна или има нужда от още нещо.
За това време спагетите трябва вече да са се сварили. Пробвайте. Аз винаги опитвам пастата до колко е готова. Така ще предотвратите преваряването на спагетите или пък да останат прекалено сурови. Излейте внимателно водата от тенджерата със спагетите. Друг трик, който знам  и който прилагам, когато не съм сигурна в качеството на спагетите е, да добавя малко зехтин преди да съм сложила от соса, докато са още горещи. Зехтинът предпазва слепването на спагетите. Обикновено хубавата паста не залепва, но.. кой знае.
Сервирайте от спагетите в чиния и добавете от соса отгоре. Като истински италиански завършек би било да поръсите с пармезан, но и по-леката версия с магданоз или прясно нарязан босилек, би свършила отлична работа.


В добавка с червено вино, спагетите Болонезе така приготвени, се превръщат в истински празник за сетивата. Опитвайте различни начини на приготвяне, докато не откриете този, който най-допада на вкуса ви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар