Търсене в този блог

четвъртък, 16 юли 2015 г.

Печени редени зеленчуци




Представям ви още една хубава лятна рецепта, със сезонни зеленчуци. След плодовата вълна, следва ред на зеленчуковата...
Гледайки снимките, малко ми наподобява Рататуй, и все пак може би има малки разлики тук там. Идеята за това ястие, ми дойде, разглеждайки снимки в Пинтерест.  Натъкнах се на снимка, на красиво подредени, зеленчуци, почти перфектно съвпадащи по размери, в тавичка и стъпка по стъпка, как са приготвени. Помислих си, че това е лесно изпълнимо и просто замених някои от зеленчуците с това, което ми се намираше под ръка. Важното при тази рецепта е, зеленчуците да са с еднаква големина и форма. Не че на вкус нямаше да е същото, но нали и естетически трябва да бъде издържано. Първо окото се храни, както бях чувала от някой.
Освен тази малка подробност, нищо друго не може да направи това ястие сложно за изпълнение. Е може би, малко отнема време самата подредба, ноо, затова пък резултатът е впечатляващ. Освен че, получаваме красиво подредени зеленчуци, вкусовете се смесват перфектно и в пълна хармония. Меките зеленчуци като доматите и тиквичките, чудесно се допълват с леко твърдите и хрупкави картофи. Патладжанът внася контраст с характерния си отличителен лееко горчив вкус, а и с интересния си лилав цвят.










Необходими продукти:
2 средно големи патладжана
2 средно големи тиквички
4-5 средни домата
2-3 средно големи картофа
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
Чубрица
Черен пипер, сол
Зехтин






Изберете подходяща тава, може и да е с кръгла форма.
Измийте и почистете зеленчуците. Нарежете ги на долу-горе еднакви по дебелина шайби.
Лукът нарежете на ситни кубчета и запържете до златисто. Поставете го на дъното на тавата.
Започваме с подредбата. Няма особено правило при подреждането на зеленчуците, просто се редуват. Започнете с  резен тиквичка, след това домат, картоф, патладжан и отново, докато свършат всички зеленчуци. Накрая поръсете хубаво със сол, черен пипер и риган и полейте със зехтина.
Чесънът нарязах на филийки и пъхах между зеленчуците. Използвах прясна чубрица и поставях по малко стръкче между зеленчуците. Долейте с малко вода. Тиквичките и доматите ще пуснат от своите сокове, но това може да не е достатъчно. Сещам се, че добър ако не и най-добър, вариант ще е, вместо вода да налеете малко бяло вино.
В загрята вурна поставяте зеленчуците и печете около 40-45 мин. Или докато зеленчуците не придобият златист цвят. Проверявайте от време на време картофите, защото те отнемат повече време.
Накрая на мен ми хрумна идеята, че ще стане още по-вкусно ако добавя и малко настъргани сирене и кашкавал. Получи се вкусно, но идеята за цветните зеленчуци малко се изгуби. Така че, оставям това като ваш избор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар