Търсене в този блог

събота, 10 септември 2011 г.

Кафе Гранита






Един десерт за отминаващите летни дни. Четох някъде, че е възможно най-лесният за приготвяне десерт през лятото. И се оказа така наистина.
Оригиналната рецепта се състои само от три съставки - кафе, вода и захар. Има разновидности с ликьор или сладолед. Моето кафе изпробвах с ванилов сладолед, макар че не бих никак отказала и с ликьор.
Първоначално  кафе Гранита ми изглеждаше малко обикновено като десерт. Веднага си представих как си го хапвам навън, в жегата. Леденото  черно кафе се разтапя върху белия ванилов сладолед и двата вкуса се смесват постепенно... ммм. Няма как да се устои. Ето и  рецептата.

За 4 чаши:
2 чаши сварено кафе еспресо
100 гр захар
50 мл вода

Правите си 2 чаши обикновено кафе на еспресо машината, както всяка сутрин. Оставяте го да изстине. Мисля, че би се получило и с инстантно кафе. Разтваряте кафето в горещата вода и изчаквате да изстине.
През това време можете да приготвите захарния сироп. Аз разтопих захарта и добавих след това водата, но можете и да го направите като смесите водата и захарта и да изчакате, докато се разтвори добре. Въпрос на вкус, но на мен ми харесва този карамелен цвят и вкус на разтопената захар. Необходимо е да се получи гъст сироп.
След като изстине сиропът, се смесва с кафето. Разбърква се добре и се изсипва в някакъв плитък съд. Прибира се във фризера. След 2 часа разбърквате. И така процедурата с разбъркването се повтаря на няколко часа. Но ако не се сещате или нямате възможност, не е фатално. Това бъркане се прави, за да придобие гранитата по-фин вид и  да не е на едри късчета лед.
След около 5-6 часа е готово. Избирате си едни хубави десертни чашки или други, които ви харесват, сипвате лъжица ванилов сладолед и добавяте лъжица от гранитата. Ваниловият вкус на сладоледа идеално се допълва с този на кафето. Ако изберете друг сладолед, може да не се открои толкова много гранитата.
 Получава се добър освежаващ ефект и може да се консумира по всяко време. И най-важното - лесен и бърз десерт за летните дни, когато заради жегата, не ни се правят особено сложни неща и предпочитаме да се излегнем на сянка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар