Търсене в този блог

понеделник, 12 септември 2011 г.

Пълнени тиквички


Поредната лятна рецепта, от която останахме очаровани и която правихме доста често това лято. Тиквичките са много вкусен и полезен зеленчук, с който може да се експериментира много, а не просто да бъдат изпържени. Брат ми например, не обича тиквички, но по този начин приготвени му харесаха много. Чувала съм от много хора, че не харесват даден зеленчук, вероятно защото са им го поднесли неправило приготвен. От значение е как ще бъде нарязан, печен или пържен, какви подправки му отиват. Неправилно е да се слага заключение, след като може да бъде пробвано и нещо друго със зеленчука. И така, тези пълнени тиквички се оказаха идеално ястие за семейна вечеря или пък за посрещане на гости. Отнема малко време, но по никакъв начин не сложно за приготвяне. Ето какво е необходимо:

За 4 порции:
4 малки или средна големина тиквички
1 чаена чаша ориз
500 гр кайма
глава лук
2-3 скилидки чесън
зелена чушка
1-2 малки домата
1 морков
100 гр кашкавал за поръсване
сол
черен пипер
червен пипер
малко чубрица

Първо взимате тиквичките, режете ги на половина, надълго. Издълбавате вътрешността с лъжичка. Тъй като са богати на вода, е необходимо да се обработят преди да се напълнят и да се сложат да се пекат. Слагате вода да заври, посолявате я и слагате половинките тиквички един вид да се бланшират. След това ги изваждате внимателно, за да не се разкъсат, тъй като вече са поумекнали. Нареждате ги в намаслена тава. Приготвяте плънката, като запържвате лука, нарязаните чушка, морков и чесън. След като се позапържат добавяте измития ориз и го запържвате, докато придобие обичайния си кристален вид. Подправяте с черния пипер, червения пипер, чубрицата, разбърквате добре и слагате наситнените доматчета. Наливате необходимите части вода и оставяте ориза да къкри на тих огън. След като оризът изстине, се смесва добре с каймата. Така плънката е готова и може да започнете да пълните тиквичките. Когато са готови, добавяте малко вода в тавата, а може и нарязани домати, за да се получи сос,  слагат се в предварително загрятата фурна и се пекат около 30-35 минути, наблюдавайте печенето, може да има нужда и от повече време. Когато забележите, че са се позапекли, изваждате тавата и поръсвате тиквичките с кашкавала. Връщате за около 10-15 минути. Накрая получавате едно вкусно ястие, подходящо както за студена бира, така и за червено вино :)



П.С. Понякога плънката идва в повече, ако тиквичките са по-малки или просто, защото така сее получило да остане... и можете да напълните няколко домата... Става също много вкусно. Доматите нямат нужда от предварителна подготовка, така че само ги пълните и ги слагате при тиквичките да се пекат. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар